Dynia, pomarańczowa skarbnica witamin

dynia właściwości

Wielu z nas, słysząc słowo „dynia”, natychmiast dopasowuje go do Halloween. Tegoroczne święto już minęło, ale sezon na dynię trwa nadal. To warzywo nie tylko dobrze wygląda jako lampion. Skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Warto więc wziąć ją pod uwagę w codziennym menu. W okresie jesiennym do naszej dyspozycji jest dynia olbrzymia, zwyczajna lub piżmowa, o rozmaitych barwach i kształtach.

Właściwości odżywcze dyni

Dynia jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, takich jak:  witamina C, B1, B2, B3, A, wapń, magnez, beta – karoten, potas, cynk, mangan, selen, żelazo i fosfor. Ponadto cechą charakterystyczną dyni jest wysoka zawartość karotenów. Im intensywniejsza pomarańczowa skóra pokrywa dynię, tym większa jest ilość karotenów. Spośród rodzajów tego warzywa, warto wyróżnić to o pomarańczowym miąższu – im jego barwa jest intensywniejsza, tym więcej w nim witamin.

Dynia dla zdrowia

To pomarańczowe, okrągłe warzywo ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie:

  • wzmacnia wzrok,
  • chroni przed nowotworami,
  • zwalcza wolne rodniki,
  • utrzymuje wilgotność skóry na odpowiednim poziomie,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • jest stosowane jako środek przeciwwymiotny dla kobiet w ciąży,
  • zwalcza nieżyty przewodu pokarmowego, zaparcia, choroby układu krążenia oraz problemy z wątrobą,
  • jest moczopędne, odkwaszające i żółciopędne,
  • korzystnie wpływa na chorych na miażdżycę, zaburzenia przemiany materii, otyłość, nadciśnienie tętnicze a także stwardnienie tętnic,
  • pestki dyni są stosowane jako naturalny środek przeciwko pasożytom.

Dynia w kuchni

To popularne warzywo można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ciasto, placki, krem z dyni, kotlety, racuchy, tarty na słodko lub farsz do naleśników. To tylko część dań, do których z powodzeniem można dodać dynię. Z miąższu przygotujemy sernik, a pestki dyni dodamy do sałatki.

Z kolei z oleju z pomarańczowego warzywa przyrządzimy dressing do sałatki. Do codziennego jadłospisu warto dodać nie tylko surową dynię, ale także smażoną lub gotowaną, którą można dodać do makaronu. Istnieje też jeszcze jeden sposób podania warzywa. Warto urozmaicić menu i podać do obiadu puree z pieczonej dyni.

 

Agnieszka Miśkowiec