Przyszła jesień a wraz z nią sezon na… dynię! Wielu z nas, słysząc to słowo, natychmiast dopasowuje go do Halloween. Jednak ta roślina nie tylko dobrze wygląda jako lampion. Stanowi prawdziwy skarb natury. Zwykle kojarzy się z jesiennymi potrawami. Skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Warto więc wziąć ją pod uwagę w codziennym menu. W okresie jesiennym do naszej dyspozycji jest dynia olbrzymia, zwyczajna lub piżmowa, o rozmaitych barwach i kształtach. Poza tym posiada ona również inne, równie cenne zastosowania, np. w przemyśle kosmetycznym. Z artykułu dowiesz się więcej.
Dynia to owoc czy warzywo?
Być może zaskoczeniem dla wielu z nas będzie informacja, że dynia to… owoc. Z botanicznego punktu widzenia ta roślina zaliczana jest właśnie do owoców. Jednak w Polsce przyjęło się ją traktować jako warzywo i właśnie w działach warzywnych sklepów można ją znaleźć.
Właściwości odżywcze
Ten owoc stanowi źródło wielu witamin i składników mineralnych, takich jak: witamina C, B1, B2, B3, A, wapń, magnez, beta – karoten, potas, cynk, mangan, selen, żelazo i fosfor. Ponadto jego cechą charakterystyczną pozostaje wysoka zawartość karotenów. Im intensywniejsza pomarańczowa skóra pokrywa owoc, tym większa w nim zawartość karotenów. Spośród wielu rodzajów tej rośliny, warto wyróżnić te o pomarańczowym miąższu – im jego barwa jest intensywniejsza, tym więcej w nim witamin.
Dynia dla zdrowia
To pomarańczowe, okrągłe owoco-warzywo ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie:
- wzmacnia wzrok,
- chroni przed nowotworami,
- zwalcza wolne rodniki,
- utrzymuje wilgotność skóry na odpowiednim poziomie,
- przyspiesza przemianę materii,
- jest stosowane jako środek przeciwwymiotny dla kobiet w ciąży,
- zwalcza nieżyty przewodu pokarmowego, zaparcia, choroby układu krążenia oraz problemy z wątrobą,
- jest moczopędne, odkwaszające i żółciopędne,
- korzystnie wpływa na chorych na miażdżycę, zaburzenia przemiany materii, otyłość, nadciśnienie tętnicze a także stwardnienie tętnic,
- pestki dyni są stosowane jako naturalny środek przeciwko pasożytom.
Wpływ na serce i układ krążenia
Zawiera potas i błonnik. Pierwszy z nich pomaga regulować (obniżać) ciśnienie krwi i obniża ryzyko chorób serca, a drugi również sprzyja układowi krążenia.
Zdrowe oczy
Ten owoc posiada beta-karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A. Witamina A odgrywa bardzo istotną rolę w utrzymanie w dobrej kondycji naszego wzroku. Zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i pomaga w innych schorzeniach oczu związanych z postępującym wiekiem.
Zdrowie prostaty
Nasiona dyni zawierają spore ilości cynku, kwasów omega-3 i fitosteroli. Mają one korzystne działania na zdrowie prostaty i układu rozrodczego u mężczyzn, poprawiają sen i wspomagają metabolizm.
Właściwości przeciwzapalne
Stanowi doskonałe zaplecze do walki ze stanami zapalnymi organizmu, ponieważ zawiera cenne antyoksydanty, takie jak beta-karoten i witamina E. Pomagają one w walce z wolnymi rodnikami i redukują stany zapalne.
Pielęgnacja skóry i cery
Ekstrakt z dyni posiada cenne elementy, takie jak witaminy A, C, E oraz beta-karoten. Jak już wspomnieliśmy posiadają one mocne działanie antyoksydacyjne. Poprzez to pomagają walczyć wolnymi rodnikami, a to z kolei spowalnia proces starzenia się skóry. Z kolei witamina A stymuluje produkcję kolagenu, co poprawia jędrność skóry i redukuje zmarszczki. Natomiast witamina C rozjaśnia cerę i nadaje jej zdrowy blask.
Ta roślina zawiera enzymy, który w delikatny sposób złuszczają martwy naskórek, pomagają nawilżać i w regenerować skórę. Czynią ją gładką i miękką. Kwasy tłuszczone tej rośliny zapobiegaj utracie wilgoci i wzmacniają skórę. Dlatego często kosmetyki nawilżające powstały na bazie ekstraktu z tego owocu.
Jest doskonała także na trądzik. Robi się z niej maseczki na maseczki, kremy i peelingi, Nawilżą, odświeża i rozjaśnia cerę, działa przeciw starzeniu się skóry.
Dynia w kuchni
Ten popularny produkt spożywczy można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ciasto, placki, krem z dyni, kotlety, racuchy, tarty na słodko lub farsz do naleśników. To tylko część dań, do których z powodzeniem można dodać ten owoc. Z miąższu przygotujemy sernik, a pestki dodamy do sałatki.
Z kolei z oleju z pomarańczowego warzywa przyrządzimy dressing do sałatki. Do codziennego jadłospisu warto dodać nie tylko surową dynię, ale także smażoną lub gotowaną, którą można dodać do makaronu. Istnieje też jeszcze jeden sposób podania warzywa. Warto urozmaicić menu i podać do obiadu puree z pieczonego miąższu.
Prawdziwy skarb natury
Należy do prawdziwych skarbów podarowanych nam przez naturę. Korzystając z niego uzyskujemy wiele prozdrowotnych korzyści. Z pewnością warto włączyć do swojej codziennej diety. Zawiera bogactwo witamin, minerałów i antyoksydantów. Wspiera organizm na wielu poziomach – od poprawy zdrowia oczu, poprzez korzystne działanie na układ krążenia, aż po efekty przeciwzapalne. W kuchni wykorzystamy ja na wiele rozmaitych sposobów – od zup po ciasta, co czyni ją niezastąpionym elementem jesiennego menu. Sezon na dynię trwa, więc korzystaj z dobrodziejstw tego wyjątkowego owocu. Wzbogaca on nasze menu, a także pozytywnie wpływa na zdrowie. Pozwala przeżyć jesień i nie zwariować :).
Agnieszka Miśkowiec