Przedstawiamy udostępniony nam przepis na gęstą zupę z makaronem. Sami jeszcze nie próbowaliśmy zrobić takiej zupy. Jesli ktoś z Czytelniczek / Czytelników Zielonego Szlaku zrobi zupę według poniższego opisu, to prosimy o podzielenie się wrażeniami w komentarzu poniżej tego artykułu.
Składniki na potrawę dla czterech osób:
• 200 ml przecieru pomidorowego (passata) Valfrutta
• słoiczek sosu pesto z bazylią Grand’Italia
• 100 g makaronu małe muszelki Arrighi
• 1 drobno posiekana cebulka
• 1 ząbek czosnku
• 1 drobno posiekana marchewka
• 1 łodyga pokrojonego selera naciowego
• 100 g kawałeczków boczku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• 2 ziemniaki
• 150 g białej fasoli z puszki
• 1 l bulionu wołowego
• 100 g zielonej fasolki szparagowej
• 100 g zielonego groszku
• sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia zupy z makaronem i pesto:
Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklij cebulkę i czosnek. Dodaj marchewkę, seler, boczek i duś razem ok 10 minut. Przełóż do garnka i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, passatę oraz bulion. Zagotuj razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjmij trochę ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblenduj, aby była gęsta. Dodaj odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzuć również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotuj na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane łyżką pesto z bazylią.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl