Żeń-szeń właściwy należy do roślin o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Panax ginseng znany jest i ceniony od tysięcy lat w tradycyjnej medycynie azjatyckiej. Pomaga w walce ze stresem, zmęczeniem i poprawia koncentrację. Współczesne badania potwierdzają prozdrowotne działanie korzenia życia. Obecnie stanowi bardzo popularny suplement na całym świecie. W artykule przyglądamy się bliżej, jak działa ów wszechlek, jakie posiada właściwości, zastosowanie, przeciwskazania i działanie. Jakie korzyści dla zdrowia wiążą się z jego wykorzystaniem oraz jak go bezpiecznie stosować.
Co to jest żeń-szeń?
Panax ginseng to roślina określana także jako wszechlek i korzeń życia. Należy do jednych z najstarszych leczniczych ziół. Występuje w Chinach, Korei, Japonii, Bułgarii, Stanach Zjednoczonych i wschodniej Rosji. Uznaje się ją za skuteczny preparat wzmacniający, zwiększający energię życiową i stymulujący układ immunologiczny. Stanowi doskonały naturalny środek stymulujący. Występuje w wielu różnych odmianach, wśród których można wymienić żeń-szeń właściwy, syberyjski czy koreański. Różne rodzaje tego korzenia posiadają zbliżone właściwości lecznicze, ale inną siłę działania.
Jak wygląda ginseng?
Żeń-szeń jest długowieczną rośliną zielną, która może osiągać 1 metr wysokości. Jego liście mają owalny kształt, a kwiaty są purpurowe lub zielone. Korzeń życia przypomina wyglądem ciało człowieka, stąd jego chińska nazwa “renshen”, która znaczy po prostu “człowiek korzeń” i związana jest z wyglądem korzenia tej rośliny.
Co w nim znajdziemy?
W składzie wszechleku znaleźć można między innymi ginsenozydy, saponiny, flawonoidy, proteiny, steroidy, kwasy fenolowe, polisacharydy, cholinę, alkohole, witaminy B1, B2 i C oraz aminokwasy: argininę, cysteinę i tyrozynę.
Do bardzo ważnych składników tej rośliny należą ginsenozydy, które posiadają dobroczynny wpływ na układ nerwowy i kondycję organizmu.
Wśród jednego ze składników warto także wymienić rzadko spotykany german, stosowany wspomagająco dla wzmocnienia układu odpornościowego i profilaktyki nowotworowej.
Żeń-szeń właściwy jako surowiec zielarski
Do celów leczniczych stosuje się korzeń, który zbiera się w czwartym – piątym roku życia rośliny. Po zebraniu myje się go dokładnie, gotuje na parze, rozdrabnia, a następnie suszy.
Na co dobry jest Ginseng, czyli właściwości zdrowotne
- Do najbardziej cenionych właściwości wszechleku należy jego działanie wzmacniające, pobudzające i przeciwdziałające zmęczeniu.
- Preparaty z ginseng pomagają w walce ze stresem, problemami z pamięcią i koncentracją. Wzmacniają wytrzymałość i sprawność fizyczną. Poza tym poleca się je także w sytuacjach wymagających dużego wysiłku fizycznego i umysłowego.
- Opóźnia procesy starzenia, jest polecany dla osób starszych, rekonwalescentów i osób wyczerpanych fizycznie i psychicznie.
- Wspiera układ odpornościowy, chroni organizm przed infekcjami (np. przeziębieniem, chorobami oskrzeli i płuc), jest stosowany również wspomagająco przy chorobach stawów.
- Wpływa korzystnie na układ krążenia, pomaga w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ma działanie przeciwzakrzepowe.
- Obniża poziom cukru we krwi, dzięki czemu bywa czasami stosowany wspomagająco w leczeniu cukrzycy.
- Jest znanym afrodyzjakiem, zwiększa libido u kobiet i mężczyzn, jest polecany także w przypadku problemów z erekcją i niepłodnością.
- Bywa stosowany jako środek wspomagający organizm w przypadku zatruć, działając odtruwająco i wzmacniająco.
Jak stosować żeń-szeń?
Korzeń życia możemy przyjmować w postaci tabletek, kapsułek, herbatek, naparów, wyciągów czy nalewek.
Herbatka
W celu przyrządzenia prostej herbatki, zalej szklanką wrzątku łyżkę rośliny i odstaw pod przykryciem do zaparzenia na kilkanaście minut.
Żeń-szeń – na co uważać, czyli przeciwwskazania do stosowania
Ów cudowny eliksir zdrowia posiada jednak także przeciwwskazania do jego stosowania. Działanie korzenia ginseng jest dosyć silne, dlatego nie należy go stosować w niżej wymienionych przypadkach.
- Preparatów nie powinny przyjmować dzieci do 12 roku życia, kobiety w ciąży i karmiące piersią, osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze, cierpiące na bezsenność i palpitacje serca.
- Nie wolno przekraczać zalecanych dawek i stosować zbyt długich kuracji. Mogą wtedy pojawić się stany nadmiernego pobudzenia oraz wystąpić problemy z układem trawiennym.
- W czasie spożywania korzenia życia niewskazane jest picie kawy i herbaty. Kofeina może wchodzić w interakcje z rośliną, a taniny zawarte w herbacie mogą zmniejszać jej właściwości zdrowotne.
- Z ostrożnością do preparatów wszechleku powinny też podchodzić osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i środki antydepresyjne (zwłaszcza te zawierające inhibitory monoaminooksydazy). W takim przypadku, przed spożyciem należy poradzić się lekarza.
- Osoby, które mają problemy ze snem, nie powinny stosować naparów wieczorem, gdyż mogą one spowodować bezsenność.
Kilka inspiracji – korzeń życia w nalewkach i wywarach
Wywar
6g żeń-szenia należy zalać niepełną szklanką wody i zagotować. Gotować przez 30 minut na małym ogniu i odcedzić.
Nalewka na wyczerpanie i poprawienie nastroju
30g korzenia należy zalać 1/4 l spirytusu i odstawić na miesiąc w ciepłym miejscu. Co jakiś czas nalewkę mieszać, a po dwóch tygodniach dodać do niej łyżkę miodu. Po miesiącu przecedzić przez gazę i zlać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Spożywać początkowo pół łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do jednej łyżeczki.
Wszechlek – suplement i eliksir długowieczności
Panax ginseng stanowi adaptogen o bogatej i starożytnej wręcz tradycji, ale jednocześnie można go traktować jako symbol równowagi pomiędzy naturą a nowoczesną nauką. Posiada niezwykle wszechstronne działanie – od poprawy wydolności umysłowej po budowanie odporności organizmu. Mówimy o nim współcześnie jako suplemencie diety, chociaż od wieków traktowany jest jako swego rodzaju eliksir długowieczności. Badania nad jego właściwościami wciąż trwają, jednak śmiało można traktować tę roślinę jako skarb natury, który pomaga zachować równowagę w ciele.
Podane w artykule przepisy pochodzą z książki „Domowe kuracje od A do Z”.