Poznaj przepis i wypróbuje fantastyczny bieluchowy sernik z grzybami.
• 3 łyżeczki żelatyny,
• 200 g krakersów serowych,
• 50 g masła ekstra Bieluch,
• 250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,
• 1 szalotka,
• 2 łyżki oliwy,
• 250 g serka naturalnego Bieluch,
• 250 g serka lekkiego Bieluch,
• 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
• sól, pieprz do smaku
Przepis na bieluchowy sernik z grzybami:
- Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
- Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy.
- Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.
- Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
- Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.
- Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.