Bieluchowy sernik z grzybami

sernik z grzybami

Poznaj przepis i wypróbuje fantastyczny bieluchowy sernik z grzybami.

•    3 łyżeczki żelatyny,
•    200 g krakersów serowych,
•    50 g masła ekstra Bieluch,
•    250 g kurek albo innych grzybów sezonowych,

•    1 szalotka,
•    2 łyżki oliwy,
•    250 g serka naturalnego Bieluch,
•    250 g serka lekkiego Bieluch,
•    3 łyżki posiekanego szczypiorku,
•    sól, pieprz do smaku

Przepis na bieluchowy sernik z grzybami:

  1. Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml (nieco mniej niż pół szklanki) gorącej wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Kruszymy krakersy i mieszamy je z masłem ekstra Bieluch – powstałą w ten sposób masę rozkładamy równomiernie na dnie tortownicy.
  3. Grzyby myjemy, osuszamy. Większe kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości – wszystkie  podsmażamy na łyżce oliwy razem z szalotką, studzimy.
  4. Mieszamy dokładnie oba rodzaje sera Bieluch, dodajemy 2 łyżki szczypiorku, przestudzoną żelatynę oraz sól i pieprz do smaku.
  5. Do masy serowej dodajemy grzyby, mieszamy.
  6. Przekładamy masę z grzybami na warstwę krakersów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podaniem posypujemy pozostałym szczypiorkiem.