Jagody goji stanowią de facto prawdziwie magiczne dary natury, zresztą określa się je często jako „super owoce” lub „czerwone diamenty”. Od bardzo dawna stanowią jeden z kluczowych elementów tradycyjnej medycyny chińskiej. Chińczycy wierzą, że stanowią one naturalny środek przedłużający życie – wiara ta wywodzi się z legendy zgodnie z którą Li Qing Yen (człowiek, który spopularyzował żeń szeń i właśnie owoce krzewu goji) żył 252 lata, codziennie spożywając te owoce. Dzięki bogactwu w składniki odżywcze, witaminy i minerały dietetycy uznają “czerwone diamenty” za najzdrowsze owoce na świecie.
Kolcowój chiński czy kolcowój pospolity (szkarłatny)?
W sieci można spotkać wyjaśnienia, że te owoce występują pod nazwą kolcowój chiński (Lycium chinense), bądź też jako kolcowój pospolity tudzież szkarłatny (Lycium barbarum). Który krzew kolcowoju to ten właściwy? I skąd te rozbieżności? Otóż oba rodzaje krzewów są ze sobą blisko spokrewnione i oba wydają owoce określane powszechnie jako jagody goji, chociaż nieco różniące się wielkością oraz smakiem. I tak, jagody kolcowoju chińskiego są większe i bardziej słodkie, niż owoce kolcowoju pospolitego, które charakteryzują się nieco bardziej gorzkim smakiem i mniejszą wielkością. Bardziej popularne i częściej sprzedawana są jagody kolcowoju pospolitego.

Rośliny te pochodzą z Azji, głównie z Chin, Mongolii i Tybetu. Uprawiane są od ponad 2000 lat. Dzięki swojej odporności na trudne warunki klimatyczne (zarówno mróz, jak i upały czy susza) i możliwość wzrostu także w ubogiej glebie, jagody goji stały się powszechnie uprawianym owocem.
Jagody goji a tradycyjna medycyna chińska
W tradycyjnej medycynie chińskiej owoce kolcowoju ceni się za bogate właściwości zdrowotne. Stosuje się je jako element, który wzmacnia organizm, poprawia energię życiową (qi) oraz wspiera długie życie. Według medycyny chińskiej kolcowój pospolity (szkarłatny) posiada następujące działanie:
- Wzmacnia wątrobę i nerki.
- Poprawia wzrok i generalnie dobrze wpływają na oczy.
- Wzmacnia układ odpornościowy.
- Poprawia krążenie krwi.
- Pomaga w leczeniu cukrzycy.
- Posiada właściwości przeciwdziałające starzeniu.
Najczęściej te owoce wykorzystuje się w formie suszonej jako element herbat, zup, czy jako dodatek do dań. Tradycyjnie używa się ich również w tonikach i nalewkach, które mają za zadanie poprawę ogólnego stanu zdrowia i witalności.
Historia uprawy i dystrybucji krzewu goji na świecie
Pierwsze wzmianki o jagodach kolcowoju pochodzą z epoki starożytnych Chin. Stosowano je nie tylko jako lekarstwo, ale także po prostu używano w kuchni. Przez setki lat owoce te uprawiano głównie w Azji, jednak w ostatnich dziesięcioleciach ich popularność znacząco wzrosła na całym świecie.
W XX wieku jagody goji zaczęły zdobywać uznanie w krajach zachodnich. W Stanach Zjednoczonych i Europie traktuje się je jako swego rodzaju superfood. Dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i zdrowotnym, szybko zyskały popularność wśród osób dbających o zdrowie i poszukujących naturalnych suplementów diety.
Obecnie te owoce uprawia się na całym świecie, w tym w USA, Kanadzie, Australii i w krajach europejskich. Dzięki nowoczesnym technikom uprawy i globalnej dystrybucji, jagody te stały się dostępne niemalże wszędzie, co przyczyniło się do ich powszechnego wykorzystania zarówno w kuchni, jak i w przemyśle zdrowotnym.

Skład owoców krzewu kolcowoju
W skład tych czerwonych owoców wchodzi bardzo wiele rozmaitych elementów, które posiadają określone pozytywne działanie prozdrowotne. Stąd popularne dla tych jagód określenie – najzdrowsze owoce na świecie.
- Stanowią niezwykle bogate źródło aminokwasów (18 rodzajów), wśród których znajduje się aż 8 aminokwasów egzogennych, tj. takich, które mogą zostać dostarczone jedynie z pożywieniem, gdyż nie są produkowane przez nasz organizm.
- Zawierają dużo polisacharydów, witamin, m.in. wit. A, B1, B2, B6, C (do 500 razy więcej niż pomarańcze), wit. E oraz minerałów śladowych, takich jak cynk, żelazo, miedź, wapń, mangan, nikiel, chrom, magnez, kobalt, fosfor, potas, selen.
- Znakomite źródło antyoksydantów (antyutleniaczy).
- Bogate w błonnik pokarmowy.
- Bardzo bogate źródło karetonoidów, w tym beta karotenu – zawierają go najwięcej spośród wszystkich pokarmów występujących na ziemi.
- W ich składzie znajdują się również nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy oraz kwas omega 6.
Działanie czerwonych diamentów
Jagody goji stanowią owoce uniwersalne – ich systematyczne spożywanie wpływa pozytywnie na pracę całego organizmu. Czerwone diamenty dodają energii, pobudzają, rozjaśniają umysł i poprawiają samopoczucie. Ich dobroczynne działanie ma bardzo szeroki zakres, ale wśród najważniejszych funkcji warto wymienić:
- Wspomaganie układu odpornościowego.
- Opóźnianie procesów starzenia – dzięki bardzo wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, zwalczających wolne rodniki.
- Zachowanie zdrowej i jędrnej skóry – wysoka zawartość wit. A pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, a poprzez podniesienie poziomu hemoglobiny we krwi utrzymuje się ładny, jasny wygląd oczu; kwasy tłuszczowe i polisacharydy stymulują produkcję kolagenu i utrzymują wilgotność, co sprzyja zachowaniu młodej, jędrnej skóry.
- Poprawa wzroku (zabezpieczają komórki gałki ocznej) – w medycynie chińskiej od lat poleca się jedzenie tych jagód dla wzmocnienia wzroku. Lluteina i zeaksantyna w nich zawarte pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane.
- Powstrzymywanie siwienia i wypadania włosów.
- Pozytywny wpływ na pracę wątroby, trzustki, nerek, pomoc w oczyszczaniu wątroby z toksyn.
- Beta-sisterol zawarty w jagodach obniża poziom cholesterolu i podtrzymuje poziom jego zdrowej frakcji, ma także działanie przeciwzapalne.
- Obniżanie ciśnienia krwi, a zarazem zmniejszanie zawartości cukru – w Azji używano owoców goji do regulacji stężenia cukru we krwi oraz do leczenia cukrzycy.
- Poprawa cyrkulacji krwi w naczyniach krwionośnych.

Stosowanie super owoców
Najlepsze jagody krzewu kolcowoju szkarłatnego albo chińskiego stanowią te suszone powietrzem na słońcu, dzięki czemu zachowują wysoką jakość i swoje wspaniałe właściwości odżywcze. Te super jagody stanowią delikatne, ożywcze i słodkie owoce, które możemy spożywać w różnych postaciach:
- Jako dodatek do płatków śniadaniowych, muesli, owsianki, herbat typu Pu-erh, ryżu.
- W postaci składnika ciast, deserów, zup, batonów zbożowych, czy potraw warzywnych.
- Z jogurtem lub gorąco wodą jako herbata ziołowa, można je zmiksować i spożywać jako koktajl.
- Jako samodzielna przekąska.
Jagody goji – ile jeść dziennie?
Jak wszystko, z czym się przesadza może odnieść odwrotny skutek, podobnie jest z najzdrowszymi owocami na świecie. Nie należy przesadzić z ich dzienną dawką. I tak, zalecane spożycie tych jagód wynosi około 10-20 gramów dziennie dla osoby dorosłej, a dla dzieci poniżej 10 lat połowa tej ilości.
Jagody goji – przeciwwskazania
Owoców kolcowoju chińskiego lub pospolitego nie powinny spożywać osoby mające problemy z krzepliwością krwi i biorące leki przeciwzakrzepowe.
Również kobiety w ciąży bądź karmiące piersią powinny wstrzymać się ze spożywaniem “czerwonych diamentów”.
Czy warto włączyć te owoce do swojej codziennej diety?
Czerwone owoce azjatyckiego krzewu to skarb natury, ceniony za swoje liczne właściwości zdrowotne. Bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty, wspierają układ odpornościowy, poprawiają wzrok i spowalniają procesy starzenia. Włączenie ich do codziennej diety może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Spożywaj je z umiarem i ciesz się ich dobroczynnym wpływem na zdrowie. Odkryj więcej o jagodach goji na Zielonym Szlaku i wprowadź te zdrowe owoce do swojego życia już dziś.