Jesienna aura, plucha, coraz krótsze dni i zimniejsze poranki nie wpływają dobrze na nasze samopoczucie, a tym samym i odporność. Mniej witaminy D, którą tworzy nasz organizm pod wpływem promieni słonecznych, powoduje spadek formy, uśpienie organizmu i gorsze funkcjonowanie na co dzień. Można jednak sobie z tym poradzić! Jak przetrwać jesień w zdrowiu? Jak wzmocnić odporność organizmu jesienią? Dodajmy do naszej diety dużo ryb!
Brzmi niewiarygodnie? Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio skomponowany jadłospis ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie organizmu. Nasz styl życia, a co za tym idzie właściwa dieta połączona z aktywnością fizyczną, przekłada się bezpośrednio na nasze ogólne samopoczucie. Warto więc zrozumieć, które produkty spożywcze są dla nas cenne i które pomogą nam wpłynąć pozytywnie na ogólną kondycję naszego organizmu.
Dlaczego ryby?
Podczas jesieni nasza odporność czeka ciężka próba. Coraz krótsze dni, spadek temperatury i zmienna pogoda przyczyniają się infekcji. Dlatego trzeba zadbać o dietę, która pomoże w walce z wirusami i bakteriami. Jednym z elementów jesiennej, na który warto zwrócić uwagę są ryby.
Ryby zawierają kwasy omega-3, witaminę D, białko i minerały i stanowią doskonały sposób na wzmocnienie odporności. Spożywanie ryb, takich jak łosoś, makrela czy śledź, dostarcza niezbędnych składników, które mają działanie przeciwzapalne, wzmacniają układ immunologiczny i chronią przed infekcjami. Poza wsparcie dla odporności, ryby wpływają korzystnie na samopoczucie i koncentrację, co jest istotne w okresie jesiennego spadku formy.
Regularne spożywanie ryb może pomóc w walce z sezonową chandrą, ponieważ zawierają one tryptofan – aminokwas wpływający na produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dzięki temu, jedząc ryby, dbamy nie tylko o zdrowie fizyczne, ale także o dobry nastrój i pozytywną energię na co dzień.
Przede wszystkim postawa na odpowiednią i właściwie zbilansowaną dietę!
Zdrowe żywienie to przemyślane dostarczanie swojemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcze i węglowodany. W teorii mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego, jednak trzeba pamiętać o podstawowej zasadzie – przede wszystkim naturalnie! Warzywa, owoce, nabiał, mięso i ryby to klucz do sukcesu.
Jednak najważniejsze jest to, aby wybierać wartościowe produkty, które nie zawierają konserwantów. Zrównoważona dieta, bogata w mikro- i makroelementy to świetny sposób na skuteczną ochronę przed chorobami, które szczególnie często dotykają nas w okresie jesienno-zimowym.
Niech witamina D stanowi tarczę obronną Twojego organizmu
Chłodne poranki, a przede wszystkim mniejsza ilość słońca, przekładają się bezpośrednio na spadek produkcji witaminy D w naszym organizmie. Jej niedobory mogą natomiast być przyczyną wielu chorób − zarówno na tle psychicznym, jak i fizycznym. Rozregulowana gospodarka hormonalna, problemy z krążeniem, ospałość, a nawet depresja – to tylko nieliczne, przykre skutki, których możemy doświadczyć, walcząc z brakiem tej niezwykle ważnej witaminy.
Warto więc zastanowić się, co stanowi jej naturalne źródło? Odpowiedź jest prosta i smaczna – ryby! Zawierają one dodatkowo kwasy omega-3 oraz omega-6, które wyśmienicie wspierają odporność. Wśród przeróżnych gatunków, warto przede wszystkim sięgać po te morskie.
Witamina D, którą znajdziemy właśnie w rybach morskich, jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym. Dzięki witaminie D nasz organizm lepiej radzi sobie z drobnoustrojami, a my czujemy się pełni energii i gotowi na wyzwania codzienności.
Warto jeść to, co zdrowe, na przykład śledzie!
Wybierając produkty spożywcze, warto więc decydować się na te, które dostarczają nam wiele wartościowych składników odżywczych. Świetnym pomysłem są śledzie − nie bez powodu od setek lat goszczą one na naszych stołach. Ich delikatne i smaczne mięso stanowi między innymi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin – D, E, A oraz tych z grupy B. Są one niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – dotyczy to zarówno zdrowia fizycznego, jak i naszej psychicznej kondycji.
Doskonały humor i optymizm
Wielu osobom jedzenie potrafi poprawić humor. Nasz organizm sam sygnalizuje braki pewnych składników odżywczych, bez których nie jesteśmy w stanie funkcjonować sprawnie. Wsłuchaj się więc w swoje potrzeby i zadbaj o swoje dobre samopoczucie wraz z pysznymi śledziowymi przekąskami, które dostarczą Ci zdrowej energii na cały dzień. Zaopatrz się więc w śledzika w paczuszcze, którego możesz zabrać ze sobą wszędzie. Małe, poręczne opakowanie oraz bogactwo smaków, takich jak solony wiosenny czy z brzoskwinią z żurawiną, przywołają wspomnienie ciepłych miesięcy, kiedy chłodny listopad będzie hulał za oknem.
Nie zwlekaj i czym prędzej zadbaj o swoje dobre samopoczucie oraz odporność, których gwarancją jest zbilansowana dieta. Zapakuj pysznego śledzia do swojej torebki lub plecaka i wyrusz na jesienny spacer!