Len stanowi roślinę niezwykle pożyteczną, o szerokim zastosowaniu. Len radzi sobie bardzo dobrze w każdych warunkach na niemal całym naszym kontynencie, a przywędrował do nas z obszaru Morza Śródziemnego. Wytwarza się z niego lekkie i przewiewne ubrania, lecz przede wszystkim olej lniany posiadający wiele wspaniałych właściwości. Najwyższą jakość oleju uzyskuje...
Grzybek tybetański
Ze względu na swoją nazwę bardzo często Grzybek Tybetański kojarzony jest z grzybami rosnącymi w lesie. Jednakże tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z borowikami, czy prawdziwkami, na które polują grzybiarze. Bowiem pod tą orientalną nazwą kryją się maleńkie, białe ziarenka, w których koegzystują mikroorganizmy o działaniu niezwykle dobroczynnym...
Czerwone diamenty, czyli jagody goji
Jagody goji stanowią de facto prawdziwie magiczne dary natury, zresztą określa się je często jako „super owoce” lub „czerwone diamenty”. Od bardzo dawna stanowią jeden z kluczowych elementów tradycyjnej medycyny chińskiej. Chińczycy wierzą, że jest to naturalny środek przedłużający życie – wiara ta wywodzi się z legendy zgodnie z którą...
Jedz rano – jedz zdrowo
„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – słyszymy od dziecka. I jak z wieloma tego typu poradami bywa, omijamy je szerokim łukiem. A szkoda. Bo jeśli nawet duża część „rodzinnych porad” nieco rozmija się w rzeczywistością, to akurat w przypadku śniadań jest to czysta prawda. Zwykle rankiem brakuje nam czasu na...