Jedz rano – jedz zdrowo

„Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia” – słyszymy od dziecka. I jak z wieloma tego typu poradami bywa, omijamy je szerokim łukiem. A szkoda. Bo jeśli nawet duża część „rodzinnych porad” nieco rozmija się w rzeczywistością, to akurat w przypadku śniadań jest to czysta prawda.

Zwykle rankiem brakuje nam czasu na wszystko. I myśl o tym, żeby o tak wczesnej porze przygotowywać dla siebie pełnowartościowy posiłek zawierający wszystkie zalecane przez żywieniowców składniki, witaminy i mikroelementy stanowi kompletne science fiction. Jednak warto wprowadzić nieznaczne zmiany, żeby korzyści dla organizmu były ogromne. Dlaczego?

Śniadanie – fantastyczne źrodło energii

Po pierwsze śniadanie jest doskonałym źródłem energii. Bez porządnego śniadania nasz organizm zmęczony po całonocnej pracy – wykonywanej podczas, gdy my śpimy – nie ma sił na kolejny dzionek. Efekt? Zmęczenie, senność, rozdrażnienie. I mocna kawa, żeby zacząć funkcjonować, ale to chyba nie o to chodzi.

Ponadto dobrze skomponowane śniadanie świetnie napędza metabolizm na cały dzień, pomaga budować tkankę mięśniową i ogranicza ilość spożywanych kalorii w dalszej części dnia, dzięki czemu wpływa bardzo pozytywnie na odchudzanie oraz generalnie na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.

Jak zacząć jeść śniadania?

Zmiany w naszym sposobie odżywiania wprowadźmy małymi krokami:

  1. Już wieczorem przygotujmy składniki na poranny posiłek, dzięki temu rano wszystko pójdzie szybciej.
  2. Wstańmy 10 minut wcześniej ;-).
  3. Podczas komponowania śniadania pamiętajmy o kilku ważnych zasadach:
  • Rano organizmowi potrzeba głównie węglowodanów złożonych, które zapewniają odpowiednią dawkę energii – warto przygotować sobie płatki owsiane, ciemne pieczywo, płatki z otrębami.
  • Dla lepszego funkcjonowania układu nerwowego i lepszej koncentracji warto dodać do płatków orzechy, ziarna czy cynamon. Orzechy i ziarna posiadają dodatkowo niski indeks glikemiczny, a to właśnie produkty z takim IG dostarczają nam najwięcej energii i nie odkładają się w postaci tłuszczu. Cynamon natomiast zwiększa wchłanianie glukozy przez komórki.
  • Dla dbałości o nasze mięśnie powinniśmy dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość białka, może to być w postaci jogurtu, kefiru, jajek, czy wędliny.
  • Śniadanie powinno być różnorodne, ale niekoniecznie bardzo kaloryczne. Niezwykle ważne jest wzbogacenie go o świeże owoce i warzywa np. w postaci świeżych warzyw dodanych do serka lub położonych na wędlinę, czy też owoców wymieszanych z płatkami.

Jeśli będziemy pamiętać o tych kilku zasadach i zastosujemy je praktyce, to możemy być pewni, że dostarczymy naszemu organizmowi wystarczających pokładów energii do tego, żebyśmy z siłą i radością rozpoczynali każdy kolejny dzień.

 

Ewa Zawidzka