Grzybek tybetański

Grzybek tybetański

Ze względu na swoją nazwę bardzo często Grzybek Tybetański kojarzony jest z grzybami rosnącymi w lesie. Jednakże tak naprawdę nie ma on nic wspólnego z borowikami, czy prawdziwkami, na które polują grzybiarze. Bowiem pod tą orientalną nazwą kryją się maleńkie, białe ziarenka, w których koegzystują mikroorganizmy o działaniu niezwykle dobroczynnym dla naszego organizmu. Grzybek Tybetański to główny składnik naturalnego kefiru (jednak dużo zdrowszego niż te, które znajdziemy na półkach sklepowych!).

To legendarne źródło długowieczności i zdrowia przez przypadek odkryli górale na Kaukazie, zauważając dziwne granulki pozostajace w naczyniach po zsiadłym mleku. Swoją niecodzienną nazwę natomiast, Grzybek zawdzięcza ponoć mnichom tybetańskim, którzy od dawien dawna mieli stosować go na wszelakie dolegliwości i rozsławiali jego dobroczynne działanie na całą Azję.

Skład i właściwości lecznicze

  • Grzybek jest bogatym źródłem probiotyków dostarczając nam żywych kultur bakterii oraz niezbędnych dla prawidłowego działania jelit – bakterii kwasu mlekowego.
  • W przeciwieństwie do kefirów – które odnajdziemy w sklepie – Grzybek jest bogaty w żywe kultury drożdży znacznie usprawniające proces trawienny organizmu.
  • Dodatkowo stanowi bogate źródło białka, fosforu, wapnia oraz magnezu, co zapobiega skurczom mięśni i wzmacnia kości.
  • Grzybek znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości, skutecznie rozpuszcza kamienie pęcherza żółciowego, działa przeciwnowotworowo oraz obniża poziom cholesterolu.
  • Jest to również źródło wielu witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego i niacyny, a także witaminy K, dzięki czemu wzmacnia nasz układ odpornościowy i obniża poziom cukru oraz reguluje ciśnienie krwi.
  • Mnisi stosowali Grzybek Tybetański także w walce z depresją i stanami przemęczenia organizmu.
  • Jest to środek, który skutecznie odtruwa organizm, wzmacnia włosy i paznokcie, a także poprawia stan skóry.

Jak wyhodować kefir z Grzybka?   

Prawdziwy kefir z Grzybka Tybetańskiego w niesamowicie łatwy sposób można wyhodować samemu. W ziarna tego niezwykłego produktu możesz zaopatrzyć się, korzystając ze sklepów online lub zielarskich. Aby wyhodować zdrowy kefir przygotuj szklany słoik, gazę, sitko oraz mleko.

Działaj następująco:

  • Włóż 2 łyżeczki Grzybka do słoika lub innego naczynia (ważne by nie było ono metalowe!), zalej go 300 ml mleka i przykryj gazą (aby lepiej zabezpieczyć swoją hodowlę możesz obwiązać gazę wokół słoika np. gumką recepturką).
  • Pozostaw tak przygotowany słoiczek na 24 godziny (nie musisz martwić się zachowaniem specjalnych warunków klimatycznych – hodowla przebiegnie pomyślnie w temperaturze pokojowej).
  • Następnego dnia przemieszaj kefir, odcedź Grzybka sitkiem, przemyj go letnią wodą i możesz powtórzyć cykl hodowli.

Voila! Tak przygotowany kefir jest zdecydowanie zdrowszy niż kefiry występujące w sklepach.

Z czym spożywać?

Naturalny kefir sporządzony z Grzybka Tybetańskiego to prawdziwa, witaminowa bomba zdrowia i energii. Jego smak jest podobny do kefirów oferowanych powszechnie w sklepach, dlatego też wspaniale sprawdzi się jako dodatek do śniadania, czy lunchu. Można go także z powodzeniem stosować jako składnik potraw takich, jak placki ziemniaczane, czy racuchy. Miłośnicy kefiru mogą również spożywać go w formie napoju między posiłkami.

Autor: Karolina Majka