Kiedy wertuję i przeglądam artykuły oraz książki o zdrowym stylu życia, zawsze jest w nich mowa o tym, aby pić odpowiednie ilości płynów, w tym herbatek ziołowych. Herbatki ziołowe lubię, szczególnie te, które przygotowuję sama. Was również zachęcam do suszenia ziół i kwiatów. Jest to dość czasochłonne, ale warto.
Musimy pamiętać o tym, aby zioła w naszym ogródku były uprawiane ekologicznie (czyli bez stosowania chemicznych oprysków). Jeśli zbieramy kwiaty z innych miejsc, również musimy mieć pewność, że rosły w odpowiednich warunkach.
Zioła możemy suszyć na dworze, w mikrofali, w piekarniku bądź w suszarce. Rośliny możemy oczywiście wykorzystać od razu, ale dzięki suszeniu będziemy mogli się nimi cieszyć także i w zimowe, leniwe wieczory.
Większość ziołowych herbatek musimy zaparzać przez 5 minut – wtedy ich smak i aromat będzie odpowiedni. Na chwilę obecną mam już zasuszone kwiaty lipy, kwiatostany czarnego bzu i oczywiście miętę w dość dużych ilościach. A z jakich roślin możemy przygotowywać herbatki? Krótki spis poniżej.
Bratek (fiołek trójbarwny)
Ma działanie moczopędne, oczyszczające, wzmacniające naczynia krwionośne.
Czarna porzeczka
Poprawia krążenie, ma działanie przeciwzapalne i ściągające błony śluzowe jelit i żołądka.
Czarny bez
Posiada działanie napotne, moczopędne i przeciwgorączkowe. Usuwa z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, a więc ma działanie oczyszczające i odtruwające. Ułatwia gojenie się ran. Można go także stosować zewnętrznie – jako płukankę (w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej) oraz jako okład (przy zapaleniu spojówek).
Dzika róża
Zawiera bardzo dużo witaminy C, a więc jest polecana w stanach przemęczenia i osłabienia – ze względu na działanie wzmacniające.
Dziurawiec
Pozytywnie wpływa na nastrój, posiada działanie przeciwbakteryjne, odtruwające, żółciopędne.
Jeżyna
Ma działanie napotne i przeciwgorączkowe, polecana przy bólach brzucha, wzdęciach, biegunkach, jak również stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
Lipa
Ma działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne, napotne, łagodzi napięcia systemu nerwowego (polecana dla kobiet, gdyż łagodzi napięcie przedmiesiączkowe).
Liście brzozy
Mają działanie moczopędne, napotne i bakteriobójcze, pozytywnie wpływają na przemianę materii.
Malina
Łagodzi biegunkę, posiada działanie przeciwbakteryjne i przeciwgorączkowe.
Mięta
Ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, dlatego jest zalecana przy bólach brzucha i zaburzeniach trawiennych, znacznie łagodzi nudności.
Owoc jarzębiny
Owoc jarzębiny posiada działanie moczopędne i przeciwzapalne, zawiera znaczne ilości witamin C i P, a więc działa wzmacniające.
Pokrzywa
Pozytywnie wpływa na procesy trawienne, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, moczopędne, ściągające, krwiotwórcze i odtruwające. Zawiera minerały (fosfor, żelazo, krzem, wapń, mangan) i witaminy (B1, C, E, K), które poprawiają stan cery, włosów i paznokci.
Poziomka
Posiada działanie przeciwzapalne, przeciwbiegunkowe, odtruwające, oczyszczające i bakteriobójcze.
Rumianek
Ma działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, wzmacniające i uspokajające.
To tylko stosunkowo krótka lista roślin, które możemy wykorzystać na herbatki. Przed stosowaniem takich herbatek warto zapytać swojego lekarza, czy możemy wszystkie pić – każdy z nas ma różne dolegliwości bądź choroby, przez które po prostu musimy zrezygnować z pewnych produktów żywnościowych. Kobiety w ciąży również powinny skonsultować się ze swoim lekarzem, gdyż spożywanie niektórych produktów jest wykluczone w tym stanie. Poza tymi szczególnymi przypadkami picie ziołowych, ekologicznych herbatek to samo zdrowie.
Autor: Sabina Sosnowska