Zdrowe myślenie

Zdrowy posiłek

Większość z nas lubi jeść szybko i smacznie, a najlepiej do tego jeszcze tanio oraz zdrowo. Jak to wygląda faktycznie? Czy prowadząc pędzący tryb życia – charakterystyczny dla obecnych czasów –  jesteśmy w stanie spełnić wszystkie wyżej wymienione warunki? 

Szybko, smacznie i tanio

Jesteśmy w pracy i mamy pół godzinną przerwę, a do zrobienia mnóstwo – odświeżenie najnowszych wydarzeń z życia przyjaciółek, oddzwonienie do kilku znajomych, umówienie się na wizytę do fryzjera, czy lekarza, a najlepiej do obydwóch. Następnie wizyta w toalecie, potem słodki smak papierosa i w końcu nastaje czas na to, żeby coś zjeść.

Jeżeli mamy to szczęście, że firma gwarantuje nam posiłki w pobliskiej restauracji, jemy smaczny i pożywny posiłek, o ile w danym miejscu nie serwują wyłącznie szybkiego jedzenia typu kebab, czy burger. Jednak nie bez powodu fast food można znaleźć na każdym rogu ulicy. Jeśli mamy do wyboru dobrą restaurację z przystępnymi cenami i fast food, to często wybieramy to drugie – nasze żołądki nie lubią czekać, a my usprawiedliwiamy się myśląc „Jak raz zjem tutaj, to nic nie stanie”.

Zdrowo

Zdrowe jedzenie jest powszechnie promowane i chyba każdy już doskonale sobie zdaje sprawę, że powinno się zdrowo odżywiać. Jednak w praktyce nie jest to takie łatwe. Powstają różnego rodzaju programy telewizyjne oraz książki, porady w czasopismach, gdzie możemy znaleźć przepisy na szybkie i zdrowe posiłki, jednak nie zawsze przemawia to do nas tak, jak obiegowe opinie, czy kuchenne rady od przyjaciółek i koleżanek z pracy.

Zdrowe myślenie

Moją radą jest – jeść, co tylko się chce – ale w odpowiednich ilościach. Warto uruchomić coś, co nazywam „zdrowym myśleniem”. Włączając zdrowe myślenie – przy każdych zakupach, gotowaniu i zastanawianiu się co na obiad, a co na śniadanie – powinna pojawić się w naszych głowach myśl o tym, żeby wszystko to (jeśli tylko jest taka możliwość) przygotowywać w sposób zdrowy i najlepszy dla naszych organizmów.

Jak zdrowo myśleć?

Makaron, z którym możemy przygotować mnóstwo przepysznych i szybkich dań. Na opakowaniu jest napisane, aby gotować go 10 minut, a al dente 8. Zapominając o radach producenta, gotuj tylko przez 5 minut. Gwarantuję dobry smak. Zamiast jeść zwykłe spaghetti, dołóżmy jakieś warzywa. Szybko, łatwo i smacznie.

Jeżeli ktoś lubi słodkości, to jedząc posiłek warto zjeść nieco mniej głównego dania. Wtedy – bez poczucia sytości – będzie mógł się delektować także deserem.

Przekąski pomiędzy posiłkami nie będą nas kusiły, jeśli dostarczymy organizmowi odżywcze kalorie we właściwych ilościach. Jeśli jednak wiemy, że nie będziemy się mogły powstrzymać przed przekąszeniem czegoś, to warto jest mieć pod ręką zdrowe przekąski typu jabłko, pomarańcze, czy duży kubek herbaty. A jeśli w głowie pojawiają się obrazki ulubionych słodkości, pomyśl jak będziesz się czuła po ich zjedzeniu.

Sałatki i oliwa z oliwek

oliwa z oliwek i sałatkaA co w przypadku sałatek? Od razu pojawia się kolejne popularne twierdzenie: „Jestem głodna, a sałatką się nie najem.”

Częste, lecz błędne myślenie. Sałatka jest smaczna i zdrowa, a do tego szybka w przygotowaniu. Idealna na lunch, obiad i kolację. Istnieje mnóstwo przepisów i pomysłów na jej przyrządzenie. Ten najprostszy to liście sałaty, pomidor, kawałki kurczaka usmażonego na oliwie, sól i pieprz. Możemy wszystko to polać sosem do sałatek, który rozpuszczamy w oliwie. Prawda, że szybko? Do tego gwarantuję przepyszny smak i nasycenie głodu.

Do sałatek, ale także większości innych potraw warto używać oliwy z oliwek, którą obecnie stosuje się coraz częściej. Jednak istnieje jeszcze sporo osób, którzy ze względu na cenę używają zwykłego oleju. Oczywiście można go kupić za niższą cenę, ale wydajmy trochę więcej, a będziemy czuć się o niebo lepiej po spożyciu smażonych potraw.
   
Co ciekawe – jeśli chodzi o oliwę z oliwek – to jej spożywanie przy aktywności fizycznej pozwala naszemu ciału na szybsze spalanie kalorii, a do tego korzystnie wpływa na problemy z trawieniem oraz zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Dbajmy o te małe szczegóły, które w praktyce bardzo dużo zmieniają. Wprowadźmy do naszego jadłospisu „zdrowe myślenie”, a nasze ciało jak i samopoczucie podziękują nam za to.

Autor: Marta Wirska