Morwa indyjska jest jednym z najciekawszych owoców świata. I prawdopodobnie najbardziej kłopotliwym. A wynika to ze sprzecznych wyników badań dotyczących soku z noni, czyli z morwy właśnie. Ale o tym za chwilę.
Historia noni
Około 2000 lat temu poszukiwacze z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i wyruszyli w niebezpieczną podróż, która miała zakończyć się odnalezieniem nowych lądów. Na tę długą drogę zabrali ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy – wodę, żywność, odzież, narzędzia oraz nasiona (bądź pestki) 12 cennych roślin, wśród których noni była jedną z najważniejszych (ze względu na swoje właściwości uzdrawiające).
Poszukiwacze ci najprawdopodobniej w większości dotarli do Wysp Salomona, Marshalla i Tahiti. A pestki noni posadzono w bardzo żyznej wulkanicznej glebie, w której zaczęły się bardzo szybko i dobrze rozwijać.
Morwa, czyli noni
Noni to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie podzwrotnikowej i równikowej. Osiąga wysokość od 3 do 7 metrów, ma twarde i sztywne gałęzie, z których wyrastają zielone i mocno błyszczące liście. W hawajskich ogrodach morwa jest ciekawą, całoroczną ozdobą. Posiada piękne kwiaty i owoce, które można spożywać pół dojrzałe, czy nawet niedojrzałe. Drzewo jest bardzo żywotne, odporne na choroby i na długotrwałą suszę – miejscowi twierdzą, iż żyje dłużej niż człowiek. Co ciekawe, kwiaty i owoce mogą być zbierane nawet 14 razy w roku.
Właściwości noni
Najbardziej wartościowe noni pochodzi z wyspy Tahiti. Morwa jest wyjątkowym darem natury, przynoszącym wiele korzyści organizmowi ludzkiemu. Owoc noni posiada ponad 200 bardzo cennych składników, wspomaga leczenie wielu chorób, oczyszcza, odtruwa i regeneruje organizm oraz unieszkodliwia wiele pasożytów. W ludowej medycynie morwa była i jest określana jako aspiryna starożytności. Mimo liczącej setki lat tradycji korzystania z leczniczych właściwości tego owocu, współcześnie istnieją różne poglądy na owoc noni i na jego działanie. Pojawiają się bowiem sprzeczne wyniki badań – jedne przekonują o jego skuteczności, inne z kolei wskazują, że sok z noni (a dokładnie toksyczne chinony w nim zawarte) możę prowadzić do zapalenia wątroby.
Cenne składniki morwy
- Aukubina i alizaryna – mają silne działanie przeciwbakteryjne, skutecznie zwalczają infekcje skórne, gorączkę oraz schorzenia wywołane przez toksyny bakteryjne.
- Skopoletyna – obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie artretyzmu i zapalenia ścięgien.
- Triterpeny – sprzyjają regeneracji komórkowej.
- Selen – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry, znacznie ogranicza rozwój złośliwych nowotworów i chroni serce.
- Serotonina – poprawia nastrój i reguluje biologiczny rytm dobowy, a także opóźnia procesy starzenia się komórek.
- Damnakantal – hamuje rozwój nowotworów płuc, trzustki, okrężnicy i białaczek.
Zalety noni
Noni wykazuje szereg zalet, m.in.:
- ma działanie przeciwbólowe,
- oczyszcza i odtruwa organizm,
- korzystnie wpływa na pracę jelit, nerek, serca, i wątroby,
- reguluje ciśnienie krwi,
- pozytywnie wpływa na komórki,
- poprawia nastój,
- łagodzi oddziaływanie złych, negatywnych uczuć.
Kiedy stosować sok z noni?
Sok z noni może działać wspomagająco przy wielu schorzeniach, między innymi:
- cukrzyca typu II,
- stwardnienie rozsiane,
- bezsenność,
- słaba odporność,
- depresja,
- infekcje,
- problemy skórne,
- problemy z układem pokarmowym, układem oddechowym i układem naczyniowym,
- bóle różnego typu.
Sok z noni znany jest i stosowany od tysięcy lat. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, a każda osoba odrębną indywidualnością – dlatego dla pewności lepiej jest porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym na ten temat. Może się bowiem okazać, że któryś ze składników morwy niekorzystnie wpłynie na organizm i zamiast leczyć, tylko nam zaszkodzi.
Autor: Sabina Sosnowska