Morwa indyjska, czyli aspiryna starożytności

Owoce noni - morwy indyjskiej

Morwa indyjska jest jednym z najciekawszych owoców świata. I prawdopodobnie najbardziej kłopotliwym. A wynika to ze sprzecznych wyników badań dotyczących soku z noni, czyli z morwy właśnie. Ale o tym za chwilę.

Historia noni

Około 2000 lat temu poszukiwacze z południowej Azji wsiedli w swoje drewniane łodzie i wyruszyli w niebezpieczną podróż, która miała zakończyć się odnalezieniem nowych lądów. Na tę długą drogę zabrali ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy – wodę, żywność, odzież, narzędzia oraz nasiona (bądź pestki) 12 cennych roślin, wśród których noni była jedną z najważniejszych (ze względu na swoje właściwości uzdrawiające).

Poszukiwacze ci najprawdopodobniej w większości dotarli do Wysp Salomona, Marshalla i Tahiti. A pestki noni posadzono w bardzo żyznej wulkanicznej glebie, w której zaczęły się bardzo szybko i dobrze rozwijać.

Morwa, czyli noni

drzewo noni - morwy indyjskiejNoni to wiecznie zielone drzewo, które rośnie w strefie podzwrotnikowej i równikowej. Osiąga wysokość od 3 do 7 metrów, ma twarde i sztywne gałęzie, z których wyrastają zielone i mocno błyszczące liście. W hawajskich ogrodach morwa jest ciekawą, całoroczną ozdobą. Posiada piękne kwiaty i owoce, które można spożywać pół dojrzałe, czy nawet niedojrzałe. Drzewo jest bardzo żywotne, odporne na choroby i na długotrwałą suszę – miejscowi twierdzą, iż żyje dłużej niż człowiek. Co ciekawe, kwiaty i owoce mogą być zbierane nawet 14 razy w roku.

Właściwości noni

Najbardziej wartościowe noni pochodzi z wyspy Tahiti. Morwa jest wyjątkowym darem natury, przynoszącym wiele korzyści organizmowi ludzkiemu. Owoc noni posiada ponad 200 bardzo cennych składników, wspomaga leczenie wielu chorób, oczyszcza, odtruwa i regeneruje organizm oraz unieszkodliwia wiele pasożytów. W ludowej medycynie morwa była i jest określana jako aspiryna starożytności. Mimo liczącej setki lat tradycji korzystania z leczniczych właściwości tego owocu, współcześnie istnieją różne poglądy na owoc noni i na jego działanie. Pojawiają się bowiem sprzeczne wyniki badań – jedne przekonują o jego skuteczności, inne z kolei wskazują, że sok z noni (a dokładnie toksyczne chinony w nim zawarte) możę prowadzić do zapalenia wątroby.

Cenne składniki morwy

  • Aukubina i alizaryna – mają silne działanie przeciwbakteryjne, skutecznie zwalczają infekcje skórne, gorączkę oraz schorzenia wywołane przez toksyny bakteryjne.
  • Skopoletyna – obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga leczenie artretyzmu i zapalenia ścięgien.
  • Triterpeny – sprzyjają regeneracji komórkowej.
  • Selen – zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry, znacznie ogranicza rozwój złośliwych nowotworów i chroni serce.
  • Serotonina – poprawia nastrój i reguluje biologiczny rytm dobowy, a także opóźnia procesy starzenia się komórek.
  • Damnakantal – hamuje rozwój nowotworów płuc, trzustki, okrężnicy i białaczek.

Zalety noni

Noni wykazuje szereg zalet, m.in.:

  • ma działanie przeciwbólowe,
  • oczyszcza i odtruwa organizm,
  • korzystnie wpływa na pracę jelit, nerek, serca, i wątroby,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • pozytywnie wpływa na komórki,
  • poprawia nastój,
  • łagodzi oddziaływanie złych, negatywnych uczuć.

Kiedy stosować sok z noni?

Sok z noni może działać wspomagająco przy wielu schorzeniach, między innymi:

  • cukrzyca typu II,
  • stwardnienie rozsiane,
  • bezsenność,
  • słaba odporność,
  • depresja,
  • infekcje,
  • problemy skórne,
  • problemy z układem pokarmowym, układem oddechowym i układem naczyniowym,
  • bóle różnego typu.

Sok z noni znany jest i stosowany od tysięcy lat. Należy jednak pamiętać, że każdy organizm jest inny, a każda osoba odrębną indywidualnością – dlatego dla pewności lepiej jest porozmawiać ze swoim lekarzem rodzinnym na ten temat. Może się bowiem okazać, że któryś ze składników morwy niekorzystnie wpłynie na organizm i zamiast leczyć, tylko nam zaszkodzi.

Autor: Sabina Sosnowska