W ostatnim czasie dość często porusza się temat zbawiennych właściwościach alg morskich, których zastosowanie jeszcze do niedawna ograniczało się głównie do produkcji kosmetyków. Okazuje się jednak, że algi morskie mogą być z powodzeniem stosowanie jako suplementy diety. Ich pełen wartościowych elementów skład może okazać się lekiem na wiele dolegliwości.
Co to jest spirulina?
Spirulina platensis jest niebiesko-zieloną algą, która składa się w 60% z białka, co czyni ją doskonałym źródłem tego biopolimeru. Jest to poziom przekraczający poziom białka w wołowinie, kurczaku czy soi! Dodatkowo zawiera ona fosfor, potas, sód, żelazo, witaminę B3 i B12, kwas gamma-linolenowy (GLA), beta-karoten, kwas linolowy, kwas arachidonowy i kwasy nukleinowe (DNA i RNA). Wszystkie te składniki odżywcze są doskonale przyswajalne przez organizm ludzki.
Jaka jest historia spiruliny i skąd się ją obecnie sprowadza?
Ten glon należy do jednych z najstarszych form życia na Ziemi. Pojawił się już 3 miliardy lat temu i od zarania dziejów do procesu wzrostu nie potrzebował żadnych nawozów roślinnych czy zwierzęcych. Starożytne cywilizacje rozpoczęły jego uprawę tak szybko, jak tylko poznały jego zbawienne właściwości. Dla przykładu Aztekowie zbierali tę roślinę z jeziora Texcoco w Meksyku, a mieszkańcy rejonu Czad szybko włączyli tę algę do swojej codziennej diety.
Obecnie ta alga nadal dziko porasta bardzo czyste tereny ciepłych zbiorników wodnych. Do wzrostu potrzebuje dość dużego nasłonecznienia i optymalnej temperatury. Najlepsze warunki klimatyczne do jej produkcji występują na Hawajach w Kailua Kona. Wypracowano tam nawet specyficzny gatunek tej algi nazywany spirulina pacifica. Baseny hodowlane są położone w sąsiedztwie oceanu, z którego z głębokości sześciuset metrów pobiera się wodę do odżywiania rośliny. Dodatkowo zaprojektowano tam specjalne strefy biologiczne, w których stroni się od pestycydów i substancji modyfikowanych genetycznie.
Jakie jest działanie spiruliny?
Owa alga morska wspomaga przemiany metaboliczne i procesy trawienne. Działa korzystnie na różne choroby układu pokarmowego, jak na przykład na zapalenie jelit, zespół jelita nadwrażliwego czy chorobę wrzodową żołądka. Jest uznawana za silny antyoksydant, który wzmacnia system immunologiczny. Tym samym stanowi bardzo dobry wspomagacz w profilaktyce nowotworowej.
Ta roślina morska wspomaga tworzenie krwi i sprzyja naprawie uszkodzonych komórek DNA, co może pomóc zmniejszyć negatywne skutki chemioterapii. Dodatkowo pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i poziom złego cholesterolu (LDL). Łagodzi też stany zapalne trzustki. Ten glon posiada także doskonałe właściwości odtruwające, przez co zaleca się go nałogowym palaczom i osobom uzależnionym od kofeiny, teiny i alkoholu.
Jak ją przyjmować?
Tę algę najłatwiej kupić w postaci tabletek, chociaż jest też dostępna w formie proszku, który można śmiało dodawać do zup czy soków owocowo-warzywnych. Badania nie wykazały żadnych negatywnych skutków przyjmowania algi. Nie stwierdzono też negatywnych interakcji z innymi suplementami diety ani przeciwwskazań w jednoczesnym stosowaniu tej rośliny z innymi lekami. Jest to alga o doskonałych właściwościach odżywczych, jednak nie powinna być stosowana jako substytut zróżnicowanej i zdrowej diety.
Omawiany glon należy do doskonałych źródeł witamin oraz wszelkich mikro- i markoelementów. Zawarte w nim składniki odżywcze należą do świetnie przyswajalnych przez nas organizm. I nawet jeśli nie cierpisz na żadne poważne choroby układu pokarmowego, problemy endokrynologiczne czy nie masz nałogów – nie rezygnuj z tego cudownego prezentu od samej natury! Dodaje on bowiem energii i sił witalnych, co wpływa na poprawę samopoczucia już po niedługim czasie. Już dziś włącz ją do swojej diety i ciesz się naturalnym zdrowiem.
Autor: Paulina Anna Galanciak