„Wściekły kucharz. Cała prawda o zdrowym jedzeniu i modnych dietach” Anthony Warner

wściekły kucharz

Ile razy już słyszeliśmy, że jeżeli ze swojego jadłospisu odejmiemy to, a dodamy tamto będziemy zdrowsi, pełni energii? Nie trzeba wiele wysiłku, by odnaleźć „cenne” wskazówki jak żyć, jak się odżywiać, żeby być fit o każdej porze roku. Mówią o tym media, piszą w prasie, przekazujemy sobie rady z ust do ust, kiedy tylko usłyszymy, że ktoś chce się odchudzić. Żywieniowe guru, fit celebryci są w stanie obiecać nam niemal wieczne życie, jeśli skusimy się na tę a nie inną dietę. Czy te wskazówki rzeczywiście służą? A może wprowadzają jeszcze większy chaos w nasze życie?

Nadszedł czas na obalenie mitów w kwestii jedzenia, dzięki czemu odzyskamy też zdroworozsądkowe podejście do tego tematu.

„Wściekły kucharz…” to popularnonaukowe dzieło, które Anthony Warner napisał w zaskakująco złośliwy i dosadny sposób. Autor, opierając się na biochemicznym wykształceniu oraz przeprowadzonych naukowych badaniach, nie stroni w swojej książce od ostrych komentarzy na temat guru czystej żywności czy popularnych fit trenerów. Jasno i dosadnie mówi, że teorie głoszone przez nich to jedno wielkie kłamstwo, które przysporzy nam więcej złego niż dobrego. Zawarł również w niej wyczerpujące opisy kontrowersyjnych diet, między innymi diety paleo czy superfood.

Puenta po lekturze tej książki nasuwa się sama. Jeśli nie zaczniemy z dystansem podchodzić do tematu odżywiania, zawsze będziemy narażeni na oszustwa. Dla własnego zdrowia warto z rozsądkiem podchodzić do wszystkich żywieniowych nowości i superproduktów.

 

Agnieszka Miśkowiec