„Jajko” Pilitowska Katarzyna, Pilitowska Zofia

jajko recenzja

Jajka nikomu nie trzeba przedstawiać. Często spożywamy je w porze śniadania, obiadu czy kolacji. Od czasu do czasu mogą pojawić się na naszym stole także jajka faszerowane, na słodko bądź w jakiejkolwiek innej formie. Pomysłów na wykorzystanie tego produktu jest mnóstwo. Każdy z pewnością wybierze coś dla siebie. Można by więc zadać pytanie, skoro jajko jest powszechnie znane i lubiane, to dlaczego powstają o nim książki? Co nowego można o nim powiedzieć? Czym może zaskoczyć?

Okazuje się, że to, co wydaje nam się oczywiste na temat tego produktu, wcale takie nie jest. Katarzyna i Zofia Pilitowskie pokusiły się o ponowne przedstawienie jajka. Zgodnie twierdzą, że można je także ukisić! Bez jajka nie ma kuchni. Nie ma ciast czy sosów. Można je spożywać w takiej formie, jaka tylko przyjdzie nam do głowy. Autorki w swojej książce dzielą się przepisami, w których główne skrzypce grają jajka. Zdradzają też tajniki, jak przygotować ten najpopularniejszy produkt po światowemu.

Dzięki książce „Jajko” stajemy przed szansą, by na nowo odkryć smak jajka. Eksperymentujmy!

 

Agnieszka Miśkowiec