O tym, że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie, wiemy wszyscy. To ono ma za zadanie dostarczyć nam pełnowartościową dawkę energii. Ulubione dania, które możemy zjadać codziennie, w końcu się nudzą. Wtedy zaczynamy eksperymentować, wymyślać. Jednak, jak wiadomo, pomysły kiedyś również się wyczerpią. Co wtedy? Internet jest dobrym źródłem inspiracji, ale jeszcze lepiej sprawdzi się książka „Wszystkie poranki świata. Ponad 40 propozycji na wyśmienite śniadania”, która podaje na tacy ciekawe propozycje na urozmaicenie porannego jadłospisu.
Już sam tytuł brzmi smakowicie i obiecuje, że zagłębiając się w treść poznamy wiele interesujących przepisów na wykwintne śniadania. Autorki gorąco zachęcają, by wciąż na nowo wyszukiwać i odkrywać nowe smaki. Takie, których nigdy wcześniej nie mieliśmy okazji skosztować. Przekonują, że warto obficie korzystać z darów natury i także do śniadań dodawać sezonowe owoce i warzywa. Podają 43 przepisy z 43 krajów świata. Alaska serwuje pieczoną owsiankę, Egipt zaś pastę z bobu. W Afganistanie mamy szansę napić się różowej herbaty z… mlekiem w samym środku zaczarowanego ogrodu pełnego herbacianych róż. Na obiad Japonia proponuje kojącą zmysły zupę.
Odkrywanie nowych smaków bez dalekich i kosztownych podróży? To możliwe! Taka przygoda to wspaniałe doświadczenie, które pozwala poczuć magię miejsc i klimat kraju, z którego aktualnie pochodzi nasz posiłek. Oprócz pysznych przepisów, w książce znajdziemy też fotografie proponowanych dań. Niniejsza pozycja zadziała nie tylko na nasze kubki smakowe, ale także na wyobraźnię. Być może pod jej wpływem zaplanujemy urlop i skusimy się na zwiedzenie danego miejsca?
Agnieszka Miśkowiec