„Szafran mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer

przyprawy recenzja

Już od dłuższego czasu mamy mnóstwo okazji, żeby poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego trybu życia. Wszystko to za sprawą coraz to nowszych poradników pojawiających się w zasięgu ręki. Zapewne już nie musimy zadawać pytań, co robić by czuć się dobrze, mieć więcej energii i siły do zmierzenia się z kolejnymi wyzwaniami, jakie przychodzą wraz z nastaniem kolejnych dni. Kolejną wartościową książką, która końcem października zasiliła zacne grono fit poradników, jest „Szafran mięta i kardamon. Zioła i przyprawy w kuchni” Samar Khanafer.

Tym razem autorka zabiera nas w aromatyczny i bogaty w smaki świat ziół i przypraw. W poradniku czytelnik odnajdzie ponad sto przepisów, które umożliwią mu nowe spojrzenie na przyprawy i zioła. Obcujemy z nimi na co dzień, jednak często nie zdajemy sobie sprawy, jakie bogactwo w sobie kryją. Autorka przytacza na kartach książki proste dania, które są nam dobrze znane, i proponuje w jaki sposób urozmaicać je właśnie z wykorzystaniem ziół i przypraw. Pokazuje, jak łączyć różnorodne kuchnie, na przykład kuchnię egzotyczną z polską. Ponadto w książce Khanafer podpowiada jak przechowywać zioła i przyprawy oraz jak stosować je w zgodzie z sezonowością.

Całość została zamknięta w grubej oprawie, tak, żeby poradnik mógł służyć przez długi czas. Po lekturze pozostaje tylko jedno… nie obawiać się i eksperymentować w kuchni.

 

Agnieszka Miśkowiec