Przyprawy w profilaktyce antynowotworowej

przyprawy nowotwory

Przyprawy i zioła dodają potrawom smaku i aromatu, jednak to nie jedyne ich zalety. Aromatyczne dodatki wzmagają apetyt, a dzięki działaniu zwiększającym wydzielanie śliny i soków żołądkowych, bardzo korzystnie wpływają na trawienie. Wiele ziół i przypraw, które na co dzień stosujemy w kuchni ma także działanie antynowotworowe. Oto niektóre z nich.

Kurkuma – chyba najbardziej znana przyprawa o działaniu przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym, której główny składnik – kurkumina pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia. Lepszą przyswajalność kurkuminy zapewnimy sobie, dodając jednocześnie do potrawy czarny pieprz (piperyna w nim zawarta zwiększa wchłanianie kurkuminy).

Rozmaryn – dzięki zawartości flawonoidów i kwasu rozmarynowego, ma właściwości przeciwzapalne i antyutleniające, działa ochronnie na wątrobę i błonę śluzową żołądka.

Tymianek – zawarty w nim olejek o nazwie tymol ma właściwości antybakteryjne, a duża zawartość flawonoidów sprawia, że jest rośliną o bardzo silnych właściwościach przeciwutleniających.

Szałwia – zwiększa wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, ma działanie antyseptyczne, przeciwutleniające, a także zapobiega infekcjom.

Mięta – poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie, usprawnia pracę jelit, zapobiega zaparciom. Dzięki zawartości flawonoidów ma działanie antyutleniające.

Pietruszka – jest bogatym źródłem witaminy C i beta karotenu, które odgrywają bardzo ważną rolę w profilaktyce antynowotworowej. Poprawia trawienie i pracę jelit, działa odtruwająco.

Czosnek – zawiera wiele substancji o działaniu antynowotworowym, spośród których najsłynniejsza jest allicyna posiadająca silne właściwości przeciwutleniające i antybakteryjne.

Papryka – zawarta w niej kapsaicyna ma duży wpływ na apoptozę ( samozniszczenie) komórek nowotworowych. Nie należy jednak przesadzać z ilością, gdyż, według niektórych badań, zbyt duża ilość ostrej papryki może mieć związek z powstawaniem raka żołądka.

Oregano – jest bogatym źródłem flawonoidów, które odgrywają bardzo dużą rolę w profilaktyce antynowotworowej.

Szafran – działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, jest pomocny zwłaszcza w przypadku zapobiegania chorobom wątroby.

Imbir – według ostatnich badań spowalnia on rozrost komórek nowotworowych, jest polecany zwłaszcza w przypadku zapobiegania nowotworom prostaty, piersi, płuc i jelit.

Rumianek – dzięki zawartości flawonoidów, zwłaszcza apigeniny, pomaga w niszczeniu komórek nowotworowych i hamowaniu ich wzrostu. Dotyczy to zwłaszcza profilaktyki raka piersi.

Zioła i przyprawy najlepiej stosować w postaci świeżej lub mrożonej. Warto je dodawać do potrawy pod sam koniec gotowania, wtedy mamy większą szansę na zatrzymanie maksymalnej ilości substancji odżywczych.

Ważne jest także ich właściwe przechowywanie. Najlepiej trzymać je w chłodnym i ciemnym miejscu, gdyż nadmierne ciepło, dostęp powietrza i promienie słoneczne mogą zmniejszać ich działanie i walory smakowo – zapachowe.