Jak przechowywać żywność w lodówce?

lodówka żywność

Każdy chciałby cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi jeszcze długo po ich zakupie. Jest to możliwe dzięki prawidłowemu rozmieszczeniu żywności w lodówce. Nie wystarczy bowiem zakupione produkty poukładać w lodówce. Trzeba wiedzieć w którym miejscu je pozostawić, aby jak najdłużej zachowały odpowiedni stan.

Rozmieszczenie żywności

W drzwiach lodówki warto układać produkty, które nie potrzebują zbyt wielkiego chłodzenia, ponieważ temperatura w tym miejscu wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Dobrze czuć się tam będzie masło, jaja, napoje, ketchup oraz musztarda.

Najwyższa półka w lodówce utrzymuje stosunkowo wysoką temperaturę, jest więc  dobrym miejscem do przechowywania maślanek, kefirów, dżemów i jogurtów. Na tej półce warto także trzymać ciasta szczególnie z serem lub kremem.

Środkowa półka idealnie utrzyma świeżość wędliny, twarogu. Jest to odpowiednie miejsce do przechowywania gotowych zup bądź innych potraw domowej roboty. Pamiętajmy o dokładnym przykryciu domowych potraw, żeby ich zapach nie rozniósł się po całej lodówce i o oddzieleniu dań gotowych do spożycia od tych surowych (mięso, ryby).

Na najniższej półce, zaraz nad szufladami, najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu zapobiegniemy temu, że produkty te zamoczą inne.

Szuflady to idealne miejsce dla warzyw oraz owoców, ponieważ panuje tam wyższa temperatura, nawet do 10 stopni.

Czego nie należy trzymać w lodówce

  • Miodu
  • Produktów sypkich (płatki, ryż, cukier, kasza)
  • Herbaty i kawy
  • Papryki, marchwi, cebuli, czosnku, ziemniaków, ogórków, pomidorów
  • Jabłek, gruszek i owoców tropikalnych,
  • Zamkniętych konserw.

Pakowanie

Aby ochronić żywność przed szybką utratą świeżości, warto odpowiednio ją pakować. Pozostałości po posiłkach (mięso) warto zapakować w folię spożywczą, ponieważ zabezpieczy ona przed wyschnięciem produktu, a także ochroni przed rozniesieniem zapachu po lodówce. Papierowe torebki doskonale sprawdzą się w przypadku twardych owoców i warzyw. W foliowych zamykanych torebkach warto przechowywać mrożonki. W pojemnikach trzymajmy sery oraz wędliny.

 

Agnieszka Miśkowiec