Każdy chciałby cieszyć się świeżymi produktami spożywczymi jeszcze długo po ich zakupie. Jest to możliwe dzięki prawidłowemu rozmieszczeniu żywności w lodówce. Nie wystarczy bowiem zakupione produkty poukładać w lodówce. Trzeba wiedzieć w którym miejscu je pozostawić, aby jak najdłużej zachowały odpowiedni stan.
Rozmieszczenie żywności
W drzwiach lodówki warto układać produkty, które nie potrzebują zbyt wielkiego chłodzenia, ponieważ temperatura w tym miejscu wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Dobrze czuć się tam będzie masło, jaja, napoje, ketchup oraz musztarda.
Najwyższa półka w lodówce utrzymuje stosunkowo wysoką temperaturę, jest więc dobrym miejscem do przechowywania maślanek, kefirów, dżemów i jogurtów. Na tej półce warto także trzymać ciasta szczególnie z serem lub kremem.
Środkowa półka idealnie utrzyma świeżość wędliny, twarogu. Jest to odpowiednie miejsce do przechowywania gotowych zup bądź innych potraw domowej roboty. Pamiętajmy o dokładnym przykryciu domowych potraw, żeby ich zapach nie rozniósł się po całej lodówce i o oddzieleniu dań gotowych do spożycia od tych surowych (mięso, ryby).
Na najniższej półce, zaraz nad szufladami, najlepiej przechowywać świeże mięso i ryby. Dzięki temu zapobiegniemy temu, że produkty te zamoczą inne.
Szuflady to idealne miejsce dla warzyw oraz owoców, ponieważ panuje tam wyższa temperatura, nawet do 10 stopni.
Czego nie należy trzymać w lodówce
- Miodu
- Produktów sypkich (płatki, ryż, cukier, kasza)
- Herbaty i kawy
- Papryki, marchwi, cebuli, czosnku, ziemniaków, ogórków, pomidorów
- Jabłek, gruszek i owoców tropikalnych,
- Zamkniętych konserw.
Pakowanie
Aby ochronić żywność przed szybką utratą świeżości, warto odpowiednio ją pakować. Pozostałości po posiłkach (mięso) warto zapakować w folię spożywczą, ponieważ zabezpieczy ona przed wyschnięciem produktu, a także ochroni przed rozniesieniem zapachu po lodówce. Papierowe torebki doskonale sprawdzą się w przypadku twardych owoców i warzyw. W foliowych zamykanych torebkach warto przechowywać mrożonki. W pojemnikach trzymajmy sery oraz wędliny.
Agnieszka Miśkowiec