Pestki dyni są dobrą i naturalną alternatywą dla witamin i minerałów przyjmowanych w tabletkach.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) poleca spożywanie pestek dyni w celu uzupełnienia niedoboru mikroelementów, takich jak: cynk, magnez, fosfor czy żelazo. Jedna czwarta szklanki pestek pokrywa praktycznie połowę zapotrzebowania na wyżej wymienione składniki.
Warto więc wzbogacać swoje posiłki o pestki dyni – dla zdrowia i dla smaku.
Witaminy w pestkach dyni
W pestkach dyni znajdziemy przede wszystkim witaminy z grupy B (B1, B2, B6).
Witamina B1 (tiamina) uczestniczy w przekształcaniu węglowodanów w glukozę oraz ma dobroczynny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, ze względu na uczestnictwo w przenoszeniu impulsu nerwowego. Niedobór może skutkować niewydolnością krążenia, zaburzeniami czynności OUN, a w bardzo skrajnych przypadkach chorobą beri-beri (zanik mięśni, osłabienie, wychudzenie).
Witamina B2 (ryboflawina) bierze udział w procesach utleniania w organizmie oraz w przemianach tłuszczów, białek i cukrów. Reguluje pracę układu nerwowego, wpływa na prawidłowe widzenie, zwiększa odporność na grzybicę stóp, zajady i pleśniawki oraz ułatwia wchłanianie żelaza.
Skutkami niedoboru są stany zapalne skóry, jamy ustnej i zmiany okulistyczne.
Witamina B6 (pirydoksyna) podnosi odporność, pomaga opanować łupież, jest niezbędna przy procesach odchudzania oraz przy produkcji krwinek i hormonów.
Skutkami braku witaminy B6 w organizmie są zmiany neurologiczne, zmiany skórne (przede wszystkim rozstępy), łojotok.
Ponadto pestki dyni są źródłem witaminy E (tokoferol), która jest doskonałym przeciwutleniaczem i zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów oraz witaminy C (kwas askorbinowy), która podnosi odporność organizmu.
Mikroelementy w pestkach dyni
Pestki dyni charakteryzują się dużą zawartością cynku, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowej odporności, produkcji hormonów (insuliny, testosteronu i tyroksyny) oraz syntezy białek. Jest pomocny w leczeniu skóry trądzikowej i łuszczycy.
Jego niedobory skutkują zmianami skórnymi, łysieniem, zaburzeniami smaku i węchu, chorobami prostaty i nieregularnymi miesiączkami.
Właśnie ze względu na cynk, pestki dyni są polecane panom, którzy skarżą się na problemy z potencją.
Kolejnym cennym składnikiem pestek dyni jest żelazo. W żywności występuje w dwóch formach – hemowej (Fe2+) i niehemowej (Fe3+). Forma hemowa występuje w mięsie, forma niehemowa w produktach roślinnych.
Żelazo jest składnikiem hemoglobiny. Głównym skutkiem niedoboru żelaza jest anemia, która w Polsce występuje aż u 60% niemowląt, 20% dzieci i 10% kobiet w wieku rozrodczym.
Warto wspomnieć również o zawartości fosforu. Jest to najważniejszy pierwiastek dla zębów, ponieważ powoduje zwiększanie odporności na kwasy organiczne oraz zapobiega powstawaniu osadu nazębnego. Poza tym pomaga w prawidłowym rozwoju i budowie kości, zwiększając gęstość i sprzyjając ich odnowie.
Jak wybrać pestki dyni
Najlepiej kupić certyfikowane, organiczne i surowe pestki, po czym je delikatnie uprażyć. Kupując organiczne pestki mamy pewność, że nie były narażone na zanieczyszczenia. Surowe pestki są idealne, jeśli chcemy kontrolować czas i temperaturę pieczenia oraz mieć pewność, że zachowamy wszystkie zdrowe tłuszcze i minerały zawarte w pestkach.
Ada Cytryniak