Owoce kontra nowotwory

owoce a nowotwory

Owoce – pyszne, zdrowe, dodające energii. Już niedługo zacznie się sezon na nasze rodzime specjały. Truskawki, czereśnie, porzeczki, śliwki, czy może być coś lepszego? Nie tylko zaspokajają głód, ale także zmniejszają chęć na słodycze. Owoce są ważnym elementem diety również z innego powodu, są dużym wsparciem w profilaktyce antynowotworowej.

Jabłka

Uznawane są za owoce odgrywające bardzo ważną role w profilaktyce antynowotworowej. Z wielu badań wynika, że już zjedzenie jednego jabłka dziennie może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór płuc, przełyku, żołądka, jelit i piersi.

Są bogatym źródłem flawonoidów, substancji przeciwutleniających, które wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się organizmu oraz za procesy nowotworowe.

Jabłka to także duża dawka błonnika, usprawniającego pracę jelit i przyspieszającego usuwanie z organizmu szkodliwych substancji, także tych kancerogennych.

Owoce jagodowe

Charakteryzują się soczystymi barwami i to one w dużej mierze decydują o ich zdrowotnych właściwościach. Owoce jagodowe są bardzo dobrym źródłem antyutleniaczy, które mają silne działalnie antynowotworowe. Zawierają też dużą ilość witamin, składników mineralnych i błonnika, wpływającego korzystnie na pracę jelit.

Jeżyny, maliny, poziomki, borówki czy jagody są nie tylko pyszne, ale wzmacniają odporność, przeciwdziałają chorobom krążenia, mają też działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Które z owoców jagodowych warto szczególnie włączyć do diety?

  • truskawki – zawierają dużo witaminy C, związków fenolowych i kwasu elagowego, który należy do bardzo silnych przeciwutleniaczy,
  • jagody – charakteryzują się dużą ilością karotenoidów, polifenoli, wśród nich antocyjanów, które mają silne właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe,
  • maliny – odznaczają się dużą zawartością błonnika wpływającego korzystnie na pracę jelit, są również bogatym źródłem antyutleniaczy,
  • jeżyny – są bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy, takich jak antocyjany, kwas elagowy czy kwasy fenolowe, dzięki czemu są szczególnie zalecane w profilaktyce chorób nowotworowych,
  • borówki amerykańskie – zawartość antyoksydantów i kwasu foliowego sprawia, że są polecane jako produkt mogący uchronić nas przed rakiem,
  • winogrona – dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, a także witaminy C i E, są uznawane za silną broń przeciw nowotworom. Skuteczne są w każdej formie: owoców świeżych, suszonych czy w postaci soku.

Śliwki

Usprawniają pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przyspieszają wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, zawierają też komplet witamin antyoksydacyjnych: witaminę C, A i E. Działanie antynowotworowe wzmacniają występujące w ciemnych odmianach polifenole, a wśród nich katechiny i kwas chlorogenowy. Do diety warto także włączyć śliwki suszone, które znajdują się na czele listy właściwości antyoksydacyjnych owoców na 100g produktu.

Owoce cytrusowe

Stanowią wartościowe źródło witaminy C i flawonoidów, będących silnymi antyutleniaczami oraz błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit. Dietę warto wzbogacić zwłaszcza o różowe i czerwone grejpfruty, które poza flawonoidami zawierają też karotenoidy, wśród nich bardzo skuteczny antyutleniacz – likopen.

Wśród cennych antynowotworowych substancji wymienić należy także D-limonen, monoterpen występujący w olejku cytrusowym i odpowiedzialny za ich niepowtarzalny zapach. Badania wykazały, że ma on silne działanie antykancerogenne.

Owoce cytrusowe najlepiej jeść na surowo lub w formie świeżo wyciśniętego soku. Startą skórkę cytryny czy limonki (oczywiście niepryskanych) można dodawać do rozmaitych potraw.

Na koniec – owoce egzotyczne

W zimie, kiedy brakuje wielu naszych sezonowych owoców, ale nie tylko w zimie, warto wzbogacić dietę o owoce egzotyczne. Warto tu wymienić ananasy, banany, figi, mango czy granaty. Poza wartościową witaminą C, są również źródłem karotenoidów, które mają silne działanie antynowotworowe. Wśród owoców zawierających najwięcej beta-karotenu wśród owoców tropikalnych znajdują się: mango, kaki czy melon cantaloupe.

Pamiętajmy, że owoce zawierają stosunkowo dużo cukru, którego nadmiar nie jest korzystny w profilaktyce antynowotworowej, należy więc dawkować je z rozsądkiem. Dwie porcje owoców dziennie, wśród minimum pięciu porcji owoców i warzyw zalecanych przez specjalistów, wystarczy, żeby zadbać o właściwą ochronę naszego organizmu.

 

Ewa Zawidzka