Owoc pochodzący z Azji południowo-wschodniej, którego obecna nazwa wywodzi się od małego ptaka kiwi, mieszkającego w Nowej Zelandii. Kiwi występuje w ponad 50 różnych gatunkach, jednak najpopularniejszą jest aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa).
Kiwi – składniki odżywcze
Owoc kiwi zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. W 100 gramach kiwi znajdziemy prawie 90 mg wit. C, to prawdziwy rekordzista. Oprócz tego występują w nim także potas, spore ilości magnezu, wapń i żelazo. Jest dobrym źródłem karotenoidów, błonnika, a jego wartość kaloryczna w 100g wynosi 61 kcal. Szczególnie cennym składnikiem kiwi jest też luteina, związek który chroni przed zaćmą, działa korzystnie na układ krążenia i przeciwdziała nowotworom.
Właściwości zdrowotne kiwi
- wzmacnia system odpornościowy, zapobiega infekcjom, poprawia wytrzymałość naczyń krwionośnych,
- działa korzystnie na pracę układu krążenia, zmniejsza sklejanie się płytek krwi, poprawia pracę mięśnia sercowego, pomaga w obniżeniu wysokiego poziomu cholesterolu i trójglicerydów,
- pomaga w obniżaniu ciśnienia tętniczego,
- spożywane regularnie obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, zwłaszcza dotykające jamy ustnej,
- ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi objawy chorób stawowych i reumatycznych,
- pomaga w odchudzaniu, przyspieszając przemianę materii i wzmacniając mięśnie,
- przeciwdziała zaparciom, usprawnia pracę jelit i poprawia trawienie,
- ma działanie antystresowe, poprawia koncentrację, działa uspokajająco, łagodzi problemy ze snem,
- chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia,
- dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny chroni przed zaćmą, a także innymi zwyrodnieniami plamki żółtej oczu.
Kiwi w kuchni
Wybierając kiwi, warto zwrócić uwagę na owoce twarde i pozbawione przebarwień. Lepiej zniosą one długie przechowywanie i zachowają więcej wartości odżywczych. Dojrzałość owocu możemy ocenić naciskając go lekko palcem – jeśli lekko pod nim ustąpi, oznacza to, że jest dojrzały.
Owoce kiwi przechowujemy w temperaturze pokojowej, jeśli są jeszcze niedojrzałe, możemy je włożyć do papierowej torebki i sprawdzać codziennie dojrzałość.
Kiwi możemy spożywać bezpośrednio, a także jako dodatek do sałatek, deserów, koktajli czy nalewek. Nie nadaje się jedynie do galaretek, które z jego dodatkiem mogą nie stężeć.
Kiwi w kosmetyce
Dzięki dużej zawartości składników odżywczych jest świetnym składnikiem maseczek. Plasterki obranego kiwi, położone na twarz na 15 minut, zregenerują skórę, odmłodzą ją i sprawią, że będzie bardziej świeża i rozpromieniona.
Przeciwwskazania
Stosowanie kiwi, zarówno w formie wewnętrznej, jak i zewnętrznej u niektórych osób może powodować reakcje alergiczne.