Jarmuż – dekoracyjna odżywcza mieszanka

jarmuż

Właściwości zdrowotne jarmużu są znane od wieków. Jarmuż, odmiana kapusty, wykorzystywany był na przestrzeni lat jako roślina ozdobna i jadalna. W Polsce od pewnego czasu zyskał dużą popularność. Jest to świetny dodatek do dań, który poza walorami smakowymi, wykazuje wiele prozdrowotnych cech. Zawiera przede wszystkim dużo białka, wiele witamin, błonnik oraz przeciwutleniacze. Ze względu na bogaty skład został zaliczony do „superfoods”.

Właściwości jarmużu   

Jarmuż cechuje duża zawartość sulforafanu, który znajdziemy też w brokułach. Sulforafan wykazuje działanie antynowotworowe oraz bakteriobójcze. Prekursorem sulforafanu jest glukorafanina, która występuje naturalnie od wieków, tak więc jej działanie nie wywołuje skutków ubocznych w organizmie człowieka. Poza tym sulforafan zabija odporne na działanie wielu antybiotyków bakterie Helicobacter pylori, które przyczyniają się do powstawania wrzodów i raka żołądka.

Jarmuż cechuje duża zawartość karotenoidów (naturalne barwniki, które nadają kolor roślinom), wykazujących działanie przeciwnowotworowe.

W jarmużu znajdziemy również żelazo, które jest składnikiem hemoglobiny. Głównym skutkiem niedoboru żelaza jest anemia dotykająca coraz więcej ludzi.O korzyściach z wprowadzenia jarmużu do diety wypowiada się Hanna Stolińska, dietetyk:„Zawiera silne przeciwutleniacze. Ma właściwości przeciwzapalne. Więcej od niego witaminy C ma jedynie papryka i natka pietruszki. Jest w nim tak dużo witaminy K, że nie powinny go jeść osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew. Jarmuż jest również bogaty w witaminę B, betakaroten, kwas foliowy, błonnik, wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne zawiera sulforafan, związek o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.”

Jaki jarmuż wybrać   

Sezon na jarmuż zaczyna się jesienią i trwa prawie do końca zimy. Najlepiej smakują duże, kruche liście w ciemnozielonym kolorze. Należy unikać liści z brązowymi plamami. Jarmuż można kupić praktycznie w każdym sklepie. Jednak najlepiej wybrać jarmuż z organicznych upraw, ponieważ ma tendencję do gromadzenia pestycydów. Jarmuż z odpowiednimi certyfikatami znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością bądź na bazarach ekologicznych.

Należy przechowywać go w lodówce, w woreczku z dziurkami. Jego zdatność do spożycia wynosi około pięć dni.

Przepisy z jarmużem

Jarmuż należy gotować przez krótki czas, ponieważ tylko wtedy nie straci swoich dobroczynnych właściwości. Surowy jest stosunkowo ciężkostrawny. Można go, podobnie jak szpinak, podsmażyć lub zblanszować. Dobrą przekąską dla łasuchów będą chipsy jarmużowe – w tym celu należy podpiec go przez kilka minut w piekarniku.

Wspaniale smakuje prosty w przygotowaniu koktajl z jarmużu. Wystarczy zmiksować jarmuż, seler i jabłko oraz dodać kilka kropel soku z cytryny.

Dobrym pomysłem na szybki lunch box do pracy będzie sałatka z jarmużem i kozim serem. Do przygotowania potrzebujemy garści jarmużu, dwa plastry koziego sera, szynkę parmeńską, pomidorki koktajlowe i łyżeczkę oliwy z oliwek. Jarmuż podsmażamy na patelni, dodajemy szynkę parmeńską, smażymy przez chwilę. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek  wraz z kilkoma kroplami cytryny.

Dodatek jarmużu urozmaici również klasyczną jajecznicę. Nie dość, że zamieni ją w potężną bombę witaminową, to jeszcze nada oryginalny smak.

Z jarmużem można również przygotować tosty bądź makaron z sosem pomidorowym. W obu przepisach sprawdzi się najlepiej jarmuż podsmażony.   

Jarmuż warto włączyć do swojej diety już dzisiaj. Początkowo jego charakterystyczny smak może wydawać się dziwny. W miarę odkrywania kolejnych kulinarnych przepisów z wykorzystaniem jarmużu, powinien stać się naszym ulubieńcem. Poza walorami smakowymi zapewni nam również zdrowie, dlatego warto eksperymentować z nim w kuchni.