Chrom – chroni przed nadmiernym apetytem na słodkości

chrom właściwości

Jego nazwa, pochodząca od greckiego słowa „chroma” oznacza „kolor”. Chrom zawdzięcza swój przydomek mnogości kolorów, które tworzy podczas procesów utleniania. Jest sprzymierzeńcem osób odchudzających się, gdyż skutecznie zmniejsza chęć na podjadanie słodkości, a także przyspiesza spalanie tłuszczów.

Podstawowe funkcje chromu

  • jest pierwiastkiem odpowiedzialnym za prawidłowy metabolizm glukozy,
  • ma duży wpływ na regulację stężenia glukozy we krwi,
  • wpływa na właściwy poziomu cholesterolu we krwi,
  • jest korzystnym elementem w przypadku profilaktyki chorób układu krążenia,
  • bierze udział w przemianach białek, węglowodanów i tłuszczów,
  • przeciwdziała cukrzycy,
  • powoduje mniejszą ochotę na słodycze,
  • dzięki przyspieszeniu spalania tłuszczów wspiera procesy odchudzania.

Chrom – skutki niedoboru

Efektem niedoboru chromu w organizmie są przede wszystkim zaburzenia przemiany glukozy, które skutkują mniejszą wrażliwością tkanek na insulinę (hiperglikemia).

Do pierwszych objawów niedoboru chromu może należeć zmęczenie, zaburzenia nastroju, bóle głowy, nudności czy większy apetyt na słodycze.

Zbyt mała ilość chromu zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu krążenia czy miażdżycy.

Na niedobory chromu bardziej narażone są osoby na restrykcyjnej diecie, spożywające dużo alkoholu, występuje on także przy niektórych chorobach układu pokarmowego i nerek.

Chrom – skutki nadmiaru

Nadmiar chromu w organizmie może mieć niekorzystny wpływ na działanie insuliny, zmniejszać przyswajanie niektórych składników mineralnych, np. cynku, żelaza, a także w niektórych przypadkach zwiększać ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.

Przy dostarczaniu chromu z pożywieniem, nie wystąpi raczej jego nadmiar, ostrożność należy jednak zachować przy przyjmowaniu suplementów.

Źródła chromu

Do najlepszych źródeł chromu należą produkty pełnoziarniste, zarodki ziaren i otręby, ryby i owoce morza, mięso, podroby, drożdże, jaja, olej kukurydziany, orzechy brazylijskie, jabłka.

Dziennie zapotrzebowanie organizmu na chrom nie zostało dokładnie ustalone, ale przyjmuje się, że wynosi ono w przybliżeniu od 50 do 200 mcg.

Większe potrzeby mogą mieć osoby na kuracjach odchudzających, uprawiające sport lub pracujące fizycznie.

Zapotrzebowanie na chrom zostaje w zupełności pokryte, w przypadku stosowania zdrowej, urozmaiconej diety.