Jak odżywiać się zimą

zima warzywa

Zima jest okresem, który raczej nie kojarzy się ze świeżymi warzywami i owocami. Jest to też pora, w której statystycznie przybieramy najwięcej kilogramów. Chłód na dworze i ogólnie nieprzyjemna aura, nie zachęcają do podejmowania jakichkolwiek aktywności fizycznych. Zatem więcej czasu spędzamy w domu, jemy bardziej przetworzoną żywność, a nasze samopoczucie nie jest najlepsze.

Jednak wbrew pozorom zima nie jest taka zła. Często zapominamy, że naprawdę możemy kupić pyszne, sezonowe warzywa i owoce.

Zrezygnuj z pomidorów i ogórków   

Zimą pomidory i ogórki, które kupujemy mają zupełnie inny smak, niż te dostępne latem. Podczas zimy pomidory są z reguły eksportowane i zamiast dojrzewać na słońcu, robią to w sztucznych warunkach. W związku z tym mają gorsze walory smakowe i o wiele mniej witamin i minerałów. Oczywiście nie musimy całkowicie rezygnować z pomidorów. Jak najbardziej polecane jest spożywanie tych w puszce, które dodatkowo mają więcej likopenu niż surowe i nieprzetworzone pomidory.

Ogórki natomiast ochładzają organizm, co zimą jest nieszczególnie potrzebne.

Sięgnij po „zimowe” warzywa i owoce   

Zimą w naszej kuchni nie może zabraknąć marchewki. Jest doskonałym źródłem witamin i można dodawać ją do praktycznie każdej potrawy. Smakuje dobrze jako dodatek do słodkich i słonych dań.

Nie powinniśmy również zapominać o selerze. Można stosować go jako dodatek do sałatek i surówek lub przyrządzić pyszną zupę krem albo puree.

Warto również sięgać po buraki. Można zrobić z nich surówkę, będącą doskonałym dodatkiem do mięs lub pokroić na plasterki i upiec.

Zima to również sezon na jarmuż. Można go podsmażyć lub zblanszować. Dobrą przekąską dla łasuchów będą chipsy jarmużowe – w tym celu należy podpiec go przez kilka minut w piekarniku. Wspaniale smakuje prosty w przygotowaniu koktajl z jarmużu. Wystarczy zmiksować jarmuż, seler i jabłko oraz dodać kilka kropel soku z cytryny.

Kolejnym warzywem, które zasługuje na uwagę jest por. Wspaniale smakuje z jabłkiem i cytryną. Można też przygotować zupę krem z dodatkiem pora, selera i ziemniaków.

Mniej popularnym warzywem jest topinambur. Jest bogaty w wiele mikro- i makroelementów, takich jak potas, żelazo i fosfor. Jest wspaniałym dodatkiem do zup oraz zapiekanek.

Owoce, które powinno spożywać się zimą to przede wszystkim gruszki i jabłka. Cytrusy niestety wychładzają organizm, tak więc powinniśmy ograniczyć ich ilości.

Zima jest okresem, w którym również możemy przyrządzać wiele zdrowych i wartościowych posiłków. Jeśli brakuje nam czasu, możemy skorzystać z mrożonek lub domowych przetworów. O niektórych typowo wiosennych i letnich przysmakach lepiej zapomnieć i docenić warzywa  oraz owoce, na które aktualnie jest sezon.