W ostatnim czasie na półkach księgarń znaleźć można coraz większą ilość poradników żywieniowych. Mają one na celu zachęcać do zmiany codziennego jadłospisu i wprowadzania zmian na lepsze w prowadzonym stylu życia. Szczególną uwagę warto zwrócić na ksiązkę „Dieta Smartfood”.
Dieta, którą autorzy opisują w swoim poradniku, jest dedykowana wszystkim tym, którzy są gotowi na wprowadzenie pozytywnych zmian do swojego sposobu żywienia nie tylko na chwilę, ale na stałe, tak aby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Dzięki lekturze tego poradnika czytelnik dowie się, jakie produkty warto już dziś wprowadzić do potraw spożywanych na co dzień, ze względu na ich wartości odżywcze i smakowe. Poszerzy swoją wiedzę o fakt, że jedzenie oddziałuje na nasze DNA i wydłuża lub skraca życie. Autorzy zgodnie twierdzą, że kiedy głodujemy, zaczynają działać geny długowieczności, a także inne komórki w ciele, dzięki którym organizm ma szansę skupić się na czymś innym niż tylko przetwarzanie pokarmu. Namawiają do wypróbowania produktów, takich jak np. Longevity Smartfood czy Protective Smartfood, które odciążą i „oszukają” organizm tak, by nie odczuwał głodu. Przestrzegają przed tym, aby nie zapominać też o urozmaiceniu swojej diety, a także o umiarze.
Z poradnika można uzyskać informacje na temat tego, jakie proporcje produktów żywnościowych powinny pojawiać się na naszych talerzach. Największa jego część to, według autorów, powinny być warzywa i owoce, jedna czwarta zboża, a resztę stanowić powinno białko. Należy pamiętać także o zdrowych tłuszczach. Prezentowana dieta oferuje dowolność, jest pełna smaków i kolorów. Warto wprowadzić ją do naszego codzennego menu.
Agnieszka Miśkowiec