Molibden – znaczenie dla zdrowia i najlepsze źródła

molibden właściwości

Pierwiastek występujący w organizmie w niewielkich ilościach, pełniący jednak bardzo ważne funkcje dla zdrowia człowieka. Największe ilości molibdenu znaleźć możemy w wątrobie, nerkach, zębach i kościach.

Podstawowe funkcje molibdenu

  • ma wpływ na prawidłowy metabolizm tłuszczów, węglowodanów i białek,
  • bierze udział w dostarczaniu energii komórkom,
  • jest składnikiem trzech enzymów o właściwościach oksydoredukcyjnych,
  • przeciwdziała próchnicy, poprawia stan zębów i kości,
  • zwiększa przyswajanie żelaza, dzięki czemu zapobiega anemii,
  • wzmacnia system odpornościowy,
  • bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Molibden – skutki niedoboru

Zbyt mała ilość molibdenu w organizmie może skutkować większą podatnością na próchnicę, obniżeniem odporności, problemami z płodnością, a także gorszym przyswajaniem żelaza z pożywienia.

Ponieważ jednak molibden przechodzi z gleby do żywności, jego niedobory występują niezwykle rzadko. Mogą się zdarzyć w przypadku stosowania żywienia pozajelitowego oraz u osób z objawami niedocukrzenia.

Molibden – skutki nadmiaru

Nadmiar molibdenu działa niekorzystnie na układ pokarmowy, może powodować biegunkę, bóle i obrzęki stawów, gorsze przyswajanie żelaza.

Przedawkowanie molibdenu nie występuje zbyt często, gdyż przyjmuje się go głównie z pożywieniem, a górna bezpieczna dawka może sięgać nawet do 5 – 10mg dziennie. Warto jednak pamiętać, żeby nie suplementować molibdenu bez porozumienia z lekarzem.

Główne źródła molibdenu

Do głównych źródeł pierwiastka należą przede wszystkim warzywa, również te strączkowe, produkty pełnoziarniste, owoce, podroby, a także twarda woda z wodociągów.

Zawartość molibdenu w produktach spożywczych w dużej mierze zależy od jakości gleby na jakich są uprawiane. Im więcej molibdenu znajduje się w ziemi, tym więcej go będzie w żywności.