Na naszą koncentrację i szybkość zapamiętywania informacji, niewątpliwy wpływ ma dieta. Ilość mikro- i makroelementów, jakie dostarczamy naszemu organizmowi w ciągu dnia jest niezwykle ważna. Dzięki odpowiedniemu odżywianiu możemy uniknąć wielu przykrych objawów, które mogą utrudniać nam codzienną pracę. Jeśli masz ciągłe problemy z pamięcią i koncentracją, zapoznaj się z naszymi wskazówkami.
Odpowiednia dieta
Jednym z najważniejszych składników, który sprzyja dobrej pamięci jest lecytyna. Znajdziemy ja przede wszystkim w żółtku jajek. Lecytyna w naturalny sposób wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i poprawia koncentrację oraz pamięć. Jeśli nie masz problemów z cholesterolem, najlepiej spożywać ok. 4 jajka tygodniowo.
Ryby są nieodzownym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do poprawy zapamiętywania. Oprócz tego w rybach znajdziemy witaminę E, która jest antyoksydantem i zapobiega starzeniu się komórek.
W naszej diecie powinno być również obecne mięso. Raz dziennie powinniśmy spożywać około 100-150g. Mięso zawiera duże ilości niacyny, która obok lecytyny, jest składnikiem zwiększającym koncentrację oraz poprawiającym pamięć. Poza tym w mięsie znajdziemy duże ilości białka i żelaza, które poprawia ukrwienie mózgu, a zatem wspomaga jego prawidłową pracę.
W codziennym jadłospisie nie należy pomijać warzyw. Są one niezastąpionym źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów. W diecie, która ma sprzyjać prawidłowej koncentracji i pamięci, powinny się znaleźć duże ilości selera, marchewki oraz papryki. Oprócz tego, powinniśmy dziennie spożywać porcję owoców. Najbardziej bogate w związki odżywcze są truskawki, maliny, borówki oraz jagody. Można spożywać je na surowo albo w formie koktajlu opartego na jogurcie. Dzięki temu dodatkowo dostarczymy organizmowi białko.
Dietę możemy również wzbogacić o gorzką czekoladę. Nie należy oczywiście przesadzać z ilością. Optymalne są 2-3 kostki czekolady dziennie. Najlepiej z jak największą zawartością kakao. Gorzka czekolada zawiera dużo magnezu, który poprawia pamięć i koncentrację oraz łagodzi napięcie nerwowe (dlatego dobrze zjeść kostkę czekolady przez egzaminem).
Warto pamiętać, że o prawidłowe odżywianie powinniśmy zadbać wcześniej, niż np. tydzień przed ważnym egzaminem. Nasze samopoczucie, to stan, na który pracujemy przez długi czas, dlatego warto dbać o siebie poprzez właściwą dietę.