Awokado – skarbnica właściwości odżywczych

awokado właściwości

Magiczny owoc o kształcie przypominającym gruszkę pochodzi najprawdopodobniej z Meksyku, a jego występowanie datuje się już na okres między 7000 a 5000 r. p.n.e. W 750 r. p.n.e. jego nasiona zostały odnalezione w Peru, w grobowcu Inków.

Jego łacińska nazwa brzmi Persea Americana, a samo określenie awokado pochodzi od azteckiego słowa Ahuacuatl, oznaczającego „drzewo, na którym rosną jądra”.

Wśród głównych producentów awokado należy wymienić Meksyk, Stany Zjednoczone, Karaiby i Chile.

Ale awokado to owoc magiczny nie tylko ze względu na swoje pochodzenie. Najbardziej wartościowy jest jego skład, który pozytywnie wpływa na cały nasz organizm.

Awokado – właściwości zdrowotne

Za dobroczynne działanie awokado odpowiada przede wszystkim duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie kwasu linolowego, oleinowego i linolenowego.

Są to związki niezbędne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu, wspierające pracę układu krążenia i układu nerwowego, zapobiegające chorobom serca, udarom i pomagające w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Awokado jest także dobrym źródłem witaminy B6, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi, jak również łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Wysoka zawartość potasu pozwala wyregulować ciśnienie krwi, wpływa również korzystnie na układ krążenia i układ nerwowy.

Awokado jest źródłem wielu antyoksydantów, jak np. likopen czy witaminy A, C, E, które skutecznie przeciwdziałają nowotworom i chorobom układu krążenia, a także opóźniają procesy starzenia.

Zawiera sporo glutationu, który działa przeciwutleniająco, pomaga w detoksykacji organizmu, wzmacnia odporność, wspomaga pracę naszej wątroby.

Dzięki zawartości lecytyny znacząco wspomaga układ nerwowy i działa przeciwmiażdżycowo.

Awokado wpływa też bardzo korzystnie na wygląd zewnętrzny. Kwasy omega-3 pomagają utrzymać jędrną i gładką cerę i przeciwdziałają wypadaniu włosów, składniki awokado zadziałają również przeciwzmarszczkowo pobudzając syntezę kolagenu i wzmacniając ściany komórek.

Awokado jest owocem kalorycznym (ok. 160 kcal / 100g) i zawiera sporo tłuszczu w porównaniu do innych owoców, jednak są to tłuszcze korzystne dla organizmu, które pomagają obniżyć cholesterol, a także przeciwdziałają nowotworom, szczególnie piersi i prostaty.

Choć ma sporo kalorii to nie wpływa negatywnie na wagę. Tłuszcze w nim zawarte wspierają proces odchudzania, zapewniają też szybkie uczucie sytości.

Dzięki zawartość luteiny i zeaksantyny wpływa pozytywnie na wzrok.

Jak stosować awokado?

Kupując awokado należy sprawdzić, czy nie jest zbyt miękkie, powinno ono delikatnie uginać się pod naszym palcem. Dojrzałe awokado przechowujemy w lodówce, kiedy jest jeszcze twarde i niedojrzałe, warto je przechowywać w temperaturze pokojowej, w papierowej torbie, do której możemy również włożyć jabłko lub banana.

Awokado przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżeczką lub kroimy w kostkę w skórce, w zależności od przeznaczenia owocu. Gdy awokado nie będzie spożyte od razu można pokropić je sokiem z cytryny lub włożyć do potrawy pestkę, będzie wtedy wolniej ciemniało.

Możemy je stosować jako dodatek do koktajli, sałatek, zup lub jako pastę do pieczywa. Awokado jest także głównym składnikiem jednej z najsłynniejszych potraw kuchni meksykańskiej – sosu guacamole.

Sos guacamole – przepis

Składniki:

– 2 dojrzałe awokado, sok z połowy cytryny, ząbek czosnku (lub pół ząbka wedle uznania), 2 pomidory, – 1 mała cebula, – 1 łyżeczka soli, – 1 mała ostra papryczka, – kolendra lub pietruszka

Miąższ awokado rozgnieść na puree z sokiem z cytryny, pomidory i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek wycisnąć przez praskę lub dobrze posiekać. Wymieszać składniki z solą oraz pokrojoną papryczką, kolendrą lub pietruszką.

 

Ewa Zawidzka