O tym, że lato jest czasem, kiedy na stołach powinny królować kolorowe, smakowite warzywa i owoce, wszyscy wiedzą. Warto korzystać z tego momentu w roku, dopóki trwa, karmić organizm zdrowymi produktami i zjadać je w każdej możliwej postaci.
Tymczasem temat roślin wciąż pozostaje jakby w cieniu, a jak się okazuje, powinien zawsze występować na równi z owocami i warzywami, gdyż może mieć bardzo dobry wpływ na ludzki organizm. Aby poznać właściwości poszczególnych roślin, które pomogą w utrzymaniu zdrowia oraz kondycji, warto zagłębić się w lekturę „Zielonego detoksu” Zbigniewa T. Nowaka.
Autor w swojej książce skupił się na opisach szesnastu leczniczych roślin, które usuną z organizmu wolne rodniki i mogą ochronić przed nowotworami, miażdżycą czy chorobą Alzheimera.
Czytelnik dowie się, jak wybrać odpowiednie rośliny i jak przygotować je do spożycia. W poradniku znajdziemy też informacje, które rośliny powinno się stosować w przypadku poszczególnych chorób lub dolegliwości. Autor wzbogaca swoją pozycję o przepisy na nalewki, które można wykonać prosto i szybko. Zbigniew T. Nowak zaznacza jednak także, że spożywanie niektórych roślin może mieć również niepożądane skutki.
Poradnik „Zielony detoks” uzupełniono o ciekawostki oraz interesujące fotografie, co sprawia, że publikacja nie zawiera samych suchych informacji i jest bardzo przyjemną lekturą.
Agnieszka Miśkowiec