Kanony zdrowego odżywiania traktują podjadanie jako jeden z grzeszków. Podobno właściwie zbilansowana dieta, odpowiednia ilość posiłków i niezbyt długie przerwy chronią nas przed podjadaniem. No właśnie, podobno. Nie zamierzamy oczywiście nikogo namawiać do niezdrowego trybu życia 😉 Ale co zrobić, kiedy ogarnia nas taka ogromna, obezwładniająca ochota na schrupanie czegoś „w międzyczasie”? Z czystym sumieniem możecie wybrać coś z naszych propozycji.
Jogurt z owocami lub musli
I nie mamy tu na myśli przesłodzonych, sklepowych gotowców. O wiele lepszym wyborem jest zwykły jogurt naturalny wymieszany ze świeżymi lub suszonymi owocami albo z własnoręcznie zrobionym musli.
Warzywa i owoce
Są niskokaloryczne (zwłaszcza warzywa), pyszne i pełne witamin oraz składników mineralnych. Oprócz przyjemności z podjadania, dostarczymy swojemu organizmowi sporą dawkę zdrowia. Do chrupania szczególnie wdzięczne są marchewki, seler naciowy czy rzodkiewki. Jeśli nie lubimy jeść samych warzyw, można zrobić do nich na szybko prosty sos, np. czosnkowy na jogurcie i zorganizować sobie zdrowe foundee :-).
Bakalie
Suszone owoce i orzechy zawierają sporo kalorii, ale ich wartość odżywcza zdecydowanie przewyższa niebezpieczeństwo wynikające z wartości energetycznej. Gdy poczujemy chęć na schrupanie czegoś, wybierzmy garść orzechów, migdałów czy żurawiny.
Pestki
Nasiona dyni i słonecznika to bogactwo witamin i składników mineralnych, a zarazem bardzo wygodny produkt do chrupania. Warto zawsze mieć je pod ręką.
Domowe ciasteczka
Przepisów znajdziemy masę: wielozbożowe, owsiane, gryczane … Jeśli wiemy, że nie oprzemy się w ciągu dnia podjadaniu, upieczmy raz w tygodniu zdrowe ciasteczka, kiedy będziemy je mieć pod ręką, nie będą nas kusić sklepowe słodkości.
Koktajle
Różnorodność ich jest wielka, możemy dodać do nich to, na co mamy akurat ochotę. Te z warzywami są dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Do tego robi się je błyskawicznie.
Gorzka czekolada
Najlepiej z jak najwyższą zawartością kakao. Oprócz pysznego smaku, dostarczymy sobie także niezbędnego magnezu i antyoksydantów.
Lody
Polecamy domowe. Wystarczy trochę śmietanki, mleka, ulubionych owoców i przypraw. Przekąska idealna na nadchodzące upały.
Ewa Zawidzka
dietetyk w magiazdrowia.com.pl