Zamiłowanie do śródziemnomorskich smaków i zwyczajów to domena wielu narodowości, również Polaków. Ciepłe, słoneczne dni, pyszne potrawy i dobre wino sprawiają, że lubimy gościć włoską kuchnię w naszych domach. Czy może to stanowić prostą receptę na szczęśliwsze życie?
Slow food pochodzi z Włoch
To koncepcja stylu życia coraz bardziej popularna w dzisiejszym, zabieganym świecie. Wszystko robimy w biegu, a czas praktycznie przecieka nam przez palce. Może jednak warto się zatrzymać? Z rosnącej popularności ruchu Slow Food wynika, że coraz więcej osób jest tego samego zdania. Ruch Slow Food powstał 30 lat temu, zainicjowany przez Włocha – Carlo Petriniego, który nie zgodził się wtedy na utworzenie przy Schodach Hiszpańskich w Rzymie znanej restauracji fast food. Idea ta staje się obecnie coraz popularniejsza, kusząc regionalnymi produktami najwyższej jakości, spotkaniami z rodziną i przyjaciółmi, a także wspólnym spędzaniem czasu bez towarzystwa telewizora i telefonu. Jej zwolennicy zachęcają do tego, aby się z nią bliżej zapoznać i przemycić ją również do naszej, polskiej kultury.
Włoskie smaki w polskiej kuchni
Dieta śródziemnomorska należy do najzdrowszych i najsmaczniejszych diet na świecie. Dania, w których przewodzą ryby, owoce morza, produkty zbożowe, warzywa i zioła są nie tylko smaczne, ale wpływają też korzystnie na układ krążenia i zdrowie całego organizmu. Przekłada się to również na nastrój – mieszkańcy starego kontynentu charakteryzują się niesłabnącą pogodą ducha. Oczywiście nie odpowiada za to tylko menu, swój udział w pozytywnym nastawieniu do świata ma też skupienie na codziennych czynnościach, również na jedzeniu i przygotowywaniu posiłków. To, co dobre, wartościowe wymaga staranności i czasu, więc pośpiech nie jest tu wskazany. Na rozkoszowanie się jedzeniem potrzeba czasu.
Jeśli chcemy wprowadzić włoskie Slow Food do naszej kuchni warto skupić się na produktach świeżych – owocach, warzywa i rybach, ale nie można zapominać o produkcie, który jest jedną z wizytówek Włoch – makaronie.
W Polsce do przyrządzania włoskich potraw idealnie nadają się makarony Malma. Są one wyprodukowane z najwyższej jakości pszenicy Amber Durum. Będą świetną bazą potraw i spełnią wymagania najbardziej wymagających miłośników pasty.
Prostota drogą do idealnego smaku
W kuchni włoskiej ważna jest jeszcze jedna rzecz – im mniej, tym lepiej. Włosi nie widzą potrzeby stosowania dużej ilości składników, koncentrując się bardziej na wysokiej jakości dania. Wystarczy dobry makaron, oliwa z oliwek i zioła, żeby na naszym talerzu zagościł prawdziwie śródziemnomorski klimat. My dodaliśmy do tego pomidorki koktajlowe i mozzarellę – przedstawiamy pyszne danie w koncepcji Slow Food. Jedzmy wolniej, żyjmy dłużej to maksyma, której warto przestrzegać, by móc cieszyć się zdrowiem przez długi czas. Smacznego!
Penne alla caprese (porcja dla 3 osób)
Składniki:
• 350 g makaronu Malma Penne Rigate
• 3 łyżki oliwy extra virgin
• Ząbek czosnku
• 150 g pomidorków koktajlowych czerwonych
• 150 g pomidorków koktajlowych żółtych
• 5 listków bazylii
• 5 listków bazylii czerwonej
• Kulka mozzarelli
• Sól i pieprz
Przygotowanie:
Smażymy czosnek i pomidory koktajlowe przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Dodajemy pomidory z bazylią i mozzarellą do makaronu i dokładnie mieszamy. Podajemy z listkami świeżej bazylii.