„Osobowość na talerzu: Kim są zwierzęta, które zjadamy?” Barbara J. King

osobowość na talerzu

Zwierzęta towarzyszą nam na co dzień. Wyprowadzamy na spacer psa, słuchamy rozkosznego mruczenia kota, patrzymy na szalejącego w klatce chomika… Są też takie zwierzaki, które przede wszystkim kojarzymy z obiadowym posiłkiem, wśród nich wymienić można choćby królika, kurczaka, indyka, świnię. Dlaczego część zwierząt traktujemy jak przyjaciół, a drugą część bez zbędnych zahamowań zjadamy?

Nadszedł czas, aby na kurczaka, królika czy indyka spojrzeć zupełnie inaczej. Barbara J. King prezentuje nieznane zwykłym śmiertelnikom oblicze tych zwierząt. Pokazuje ich inteligencję, emocje oraz osobowość. Dzięki tej książce przekonamy się, że kurczak, którego tak chętnie przygotowujemy na obiad również czuje. Aby nie była to tylko opowieść, którą bez większych trudów można podciągnąć pod literaturę obyczajową, autorka przedstawia najnowsze wyniki badań oraz zabawne anegdoty ze świata zwierząt.

Barbara King nikogo nie przekonuje, aby przechodził na weganizm. Sama kiedyś spożywała mięso. Autorka twierdzi tylko, że wszyscy jesteśmy zwierzętom coś winni i warto byłoby mieć większą świadomość tego, co ląduje na naszych talerzach. W ośmiu rozdziałach poświęconym kolejno: owadom i pajęczakom, ośmiornicom, rybom, kurom, kozom, krowom, świniom oraz szympansom czytelnik bacznie przyjrzy się poszczególnym stworzeniom i na nowo albo od początku odkryje, ile kryje się w nich wyjątkowości.

Jako ciekawostkę i zachętę do przeczytania książki warto podać informację, że Barbara King jest pewna, iż kury mają rewelacyjną pamięć, ośmiornice są bardzo inteligentne a krowy… płaczą za cielakami. Brzmi nieprawdopodobnie a jednak to prawda…

 

Agnieszka Miśkowiec