Rokitnik zwyczajny / Hippophae rhamnoides

rokitnik właściwości

Roślina o wysokich walorach zdrowotnych i kulinarnych, które znane są już od XIII wieku. Pochodzi z centralnej Azji, początkowo wykorzystywany był w medycynie ludowej Tybetu, stosowany do pobudzenia układu odpornościowego, odżywienia organizmu i dodania energii.

Rokitnik lubi miejsca nasłonecznione: góry, doliny i nadmorskie wydmy.

W Polsce znaleźć go możemy głównie na wybrzeżu i w Pieninach. Rokitnik rosnący w stanie dzikim od 2014 roku jest objęty ochroną, jednak jest też sadzony w celach dekoracyjnych w ogrodach oraz w formie upraw.

Jak wygląda rokitnik

To wysoki, rozłożysty krzew o kolczastych gałęziach, który może osiągać do 5 metrów wysokości. Ma małe, żółte kwiatki, podłużne, lancetowate liście i charakterystyczne żółte lub pomarańczowe owoce, zebrane w gronach, które utrzymują się na rokitniku przez całą zimę.

Co w nim znajdziemy?

Rokitnik jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, nie zawiera też enzymu askorbinazy, przyspieszającego utlenianie witaminy C podczas obróbki cieplnej.

Oprócz tego rokitnik zawiera beta karoten, witaminy E, K, P i witaminy z grupy B, flawonoidy, fitosterole, taniny, śluzy roślinne i kwasy organiczne. Jest również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Rokitnik jako surowiec zielarski

W celach leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się jagody, liście i olej z rokitnika.

Z rokitnika można przyrządzać napary, herbatki, dżemy, konfitury, soki, nalewki. Można go suszyć i gotować, bez obaw o utratę swoich cennych właściwości.

Rokitnik – właściwości zdrowotne

Ze względu na dużą zawartość witaminy C, rokitnik wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała infekcjom, a w przypadku jej wystąpienia, skraca czas powrotu do zdrowia.

Wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiega miażdżycy i chorobom serca, przeciwdziała powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych.

Wspiera pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Polecany jest w przypadku występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.

Jest polecany przy awitaminozie i ogólnym osłabieniu organizmu.

Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega procesom starzenia, chorobom serca, chorobom nowotworowym i podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi.

Stosowany zewnętrznie, odżywia, ujędrnia i nawilża skórę, a także przeciwdziała zbyt szybkiemu jej starzeniu.

Wspomaga regenerację skóry, łagodzi stany zapalne, jest polecany do pielęgnacji cery suchej i zniszczonej, a także jako naturalna ochrona przed słońcem.

Napary z liści rokitnika stosowane są do przemywania trudno gojących się ran i chorób skóry oraz do okładów.

Jak stosować rokitnik

Roślina może być spożywana w postaci soków, nalewek, naparów, syropów, świeżych lub surowych owoców.

Aby przygotować prosty syrop z rokitnika, należy gotować przez 15 minut sok z dojrzałych owoców, a po tym czasie dodać połowę objętości cukru. Można pić do 3 łyżek dziennie.

Rokitnik – na co uważać?

Ze stosowania rokitnika powinny zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia wątroby i trzustki, a także w przypadku zapalenia pęcherza moczowego i kamicy żółciowej.

Kilka inspiracji – rokitnik w nalewkach i przetworach

Przecier z rokitnika

1kg owoców rokitnika przebrać, umyć i delikatnie zmiksować. Owoce przetrzeć przez sito, dodać 0,5kg cukru i doprowadzić do wrzenia. Zapakować do słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem (można je też zapasteryzować).

Sok z rokitnika

1kg owoców rokitnika przepuścić przez sokowirówkę, dodać cukier (0,5 – 1kg do smaku), przelać do słoików i pasteryzować.