Roślina o wysokich walorach zdrowotnych i kulinarnych, które znane są już od XIII wieku. Pochodzi z centralnej Azji, początkowo wykorzystywany był w medycynie ludowej Tybetu, stosowany do pobudzenia układu odpornościowego, odżywienia organizmu i dodania energii.
Rokitnik lubi miejsca nasłonecznione: góry, doliny i nadmorskie wydmy.
W Polsce znaleźć go możemy głównie na wybrzeżu i w Pieninach. Rokitnik rosnący w stanie dzikim od 2014 roku jest objęty ochroną, jednak jest też sadzony w celach dekoracyjnych w ogrodach oraz w formie upraw.
Jak wygląda rokitnik
To wysoki, rozłożysty krzew o kolczastych gałęziach, który może osiągać do 5 metrów wysokości. Ma małe, żółte kwiatki, podłużne, lancetowate liście i charakterystyczne żółte lub pomarańczowe owoce, zebrane w gronach, które utrzymują się na rokitniku przez całą zimę.
Co w nim znajdziemy?
Rokitnik jest bardzo bogatym źródłem witaminy C, nie zawiera też enzymu askorbinazy, przyspieszającego utlenianie witaminy C podczas obróbki cieplnej.
Oprócz tego rokitnik zawiera beta karoten, witaminy E, K, P i witaminy z grupy B, flawonoidy, fitosterole, taniny, śluzy roślinne i kwasy organiczne. Jest również dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Rokitnik jako surowiec zielarski
W celach leczniczych i kosmetycznych wykorzystuje się jagody, liście i olej z rokitnika.
Z rokitnika można przyrządzać napary, herbatki, dżemy, konfitury, soki, nalewki. Można go suszyć i gotować, bez obaw o utratę swoich cennych właściwości.
Rokitnik – właściwości zdrowotne
Ze względu na dużą zawartość witaminy C, rokitnik wspiera układ odpornościowy, przeciwdziała infekcjom, a w przypadku jej wystąpienia, skraca czas powrotu do zdrowia.
Wpływa korzystnie na układ krążenia, zapobiega miażdżycy i chorobom serca, przeciwdziała powstawaniu zatorów w naczyniach krwionośnych.
Wspiera pracę układu pokarmowego, ułatwia trawienie, działa przeciwzapalnie i przeciwbiegunkowo. Polecany jest w przypadku występowania choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Jest polecany przy awitaminozie i ogólnym osłabieniu organizmu.
Dzięki dużej zawartości antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega procesom starzenia, chorobom serca, chorobom nowotworowym i podwyższonemu poziomowi cholesterolu we krwi.
Stosowany zewnętrznie, odżywia, ujędrnia i nawilża skórę, a także przeciwdziała zbyt szybkiemu jej starzeniu.
Wspomaga regenerację skóry, łagodzi stany zapalne, jest polecany do pielęgnacji cery suchej i zniszczonej, a także jako naturalna ochrona przed słońcem.
Napary z liści rokitnika stosowane są do przemywania trudno gojących się ran i chorób skóry oraz do okładów.
Jak stosować rokitnik
Roślina może być spożywana w postaci soków, nalewek, naparów, syropów, świeżych lub surowych owoców.
Aby przygotować prosty syrop z rokitnika, należy gotować przez 15 minut sok z dojrzałych owoców, a po tym czasie dodać połowę objętości cukru. Można pić do 3 łyżek dziennie.
Rokitnik – na co uważać?
Ze stosowania rokitnika powinny zrezygnować osoby cierpiące na schorzenia wątroby i trzustki, a także w przypadku zapalenia pęcherza moczowego i kamicy żółciowej.
Kilka inspiracji – rokitnik w nalewkach i przetworach
Przecier z rokitnika
1kg owoców rokitnika przebrać, umyć i delikatnie zmiksować. Owoce przetrzeć przez sito, dodać 0,5kg cukru i doprowadzić do wrzenia. Zapakować do słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem (można je też zapasteryzować).
Sok z rokitnika
1kg owoców rokitnika przepuścić przez sokowirówkę, dodać cukier (0,5 – 1kg do smaku), przelać do słoików i pasteryzować.