Pierwiastek śladowy, występujący w organizmie człowieka w ilości ok 10 – 25mg. Najwięcej wanadu znajdziemy w płucach, kościach i tłuszczu.
Podstawowe funkcje wanadu
Ma pozytywny wpływ na odpowiedni poziom cholesterolu we krwi, oddziałuje na metabolizm trójglicerydów i fosfolipidów.
Wpływa korzystnie na układ krążenia, pomaga w walce z podwyższonym ciśnieniem tętniczym, obniża poziom lipidów we krwi.
Reguluje poziom cukru we krwi, ma pozytywny wpływ na stan kości, zębów i tkanki mięśniowej.
Wanad – skutki niedoboru
Niedostateczna ilość wanadu w organizmie może powodować zaburzenia w przemianach lipidów, opóźnienie wzrostu oraz mniejszą ilość czerwonych krwinek.
Wanad – skutki nadmiaru
Wanad w dużych dawkach jest toksyczny dla organizmu, nie powinno się więc przyjmować go w formie suplementów diety.
Nadmiar wanadu skutkować może problemami z układem oddechowych i pokarmowym, a w niektórych przypadkach nawet uszkodzeniem systemu nerwowego.
Główne źródła wanadu
Do podstawowych źródeł wanadu zaliczyć możemy ryby, owoce morza, oliwki, koper, pietruszkę, sałatę, ziarna, grzyby i przyprawy.
Zapotrzebowanie na wanad nie zostało określone, jednak włączając do diety ryby i zielone warzywa, z pewnością nie doprowadzimy do niedoborów.