Maja Sobczak w swojej najnowszej książce zabiera czytelników w podróż pełną smaków. Przekonuje, że każde miejsce posiada wyjątkowy, niepowtarzalny zapach oraz smak. Mówi, że nie trzeba przemierzać dziesiątków kilometrów, aby poznać coś nowego. Zmiana otoczenia, w którym spożywamy posiłki, ma wielkie znaczenie. Zachęca na przykład do częstego urządzania pikników. Wspomina o tym, jak ważne jest, aby dostrzegać małe szczęście w codzienności.
Książka „Przepisy na szczęście. Qmam kasze 2” to opowieść o doświadczeniach autorki z rozmaitymi potrawami i odkrywanie nowych smaków. Odsłania w niej przepisy, które poznała podczas swoich dalekich i bliskich podróży, wraca także do smaków z dzieciństwa. Maia Sobczak dzieli się z czytelnikami wieloma przepisami, których podstawą są tym razem komosa ryżowa, ryż i kiszonki. A wszystko to w niebanalnych kompozycjach smakowych i zapachowych. Aby przyrządzić sugerowane przez autorkę dania, wystarczy sięgnąć po łatwo dostępne owoce i warzywa. Zwolennicy wyzwań kulinarnych także znajdą w tej pozycji coś dla siebie.
Dużą zaletą prezentowanych dań jest to, że większą część z nich można przygotować w pół godziny. Pomogą one cieszyć się zdrowym ciałem i dobrym samopoczuciem, a przy okazji zaspokoją nawet najbardziej wybredne podniebienia. Zdjęcia, jakimi autorka wzbogaca książkę, pobudzą apetyt oraz zachęcą do przyrządzania potraw proponowanych przez Maję Sobczak.
Agnieszka Miśkowiec