Marchew – dla zdrowia organizmu i pięknej skóry

marchewka właściwości

Warzyw na rynku jest pod dostatkiem, a wybór jest ogromny. Każdy preferuje inne warzywa, które najczęściej wprowadza do swojego jadłospisu. Do jednych z najpopularniejszych, najczęściej spożywanych warzyw w naszym kraju należy marchew, którą możemy jeść na surowo i w formie przetworzonej, a każda z nich zapewni nam wiele korzyści zdrowotnych.

Marchew w kuchni

Jest doskonałym dodatkiem do zup, sałatek, kasz, sosów, zapiekanek, dań podawanych na gorąco bądź zimno. Można spożywać ją także na surowo, wtedy jest najbardziej wartościowa. Wykorzystywana jest jako dodatek do ciast oraz ciasteczek, a także soków, gdyż dobrze współgra z innymi warzywami i owocami. Pod każdą postacią dostarczy organizmowi potrzebnych mikroelementów i witamin. Należy jednak pamiętać, że regularne spożywanie nadmiernych ilości marchewki może przynieść niepożądany efekt w postaci pomarańczowych plam na skórze. Warto też pamiętać, aby gotować marchewkę w całości, ponieważ dzięki temu straci ona mniej wartościowych składników odżywczych.

Marchew – właściwości zdrowotne

Marchewka jest bogata w beta-karoten, przekształcany w organizmie w witaminę A, której potrzebujemy, aby dobrze widzieć. To dlatego okuliści często podpowiadają pacjentom, że powinni pamiętać o niej w swojej codziennej diecie. Jest ona także silnym antyoksydantem, który hamuje procesy starzenia, działa antynowotworowo, a także wzmacnia system odpornościowy.

Składniki zawarte w marchwi wspierają układ nerwowy, pomagają w obniżaniu poziom złego cholesterolu, poprawiają stan włosów, paznokci i skóry. Są pomocne przy problemach z cerą, np. przy trądziku, opóźniają starzenie się skóry oraz nadają jej ładny odcień.

Poprawia koncentrację oraz pamięć, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Dobrze jest też poznać szereg dolegliwości, w których zastosowanie marchewki przyniesie wymierne skutki.

Wśród nich można wymienić:

  • biegunkę u dzieci,
  • astmę,
  • anemię,
  • reumatyzm,
  • miażdżycę,
  • nowotwory piersi,
  • białaczkę,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • wrzody żołądka i dwunastnicy

Marchewka w kosmetykach

Warto przemywać twarz wacikiem nasączonym sokiem z marchwi, przez co uzyskamy gładką i świeżą cerę, a także opóźnimy pojawienie się zmarszczek. Maseczki z wykorzystaniem tego warzywa doskonale sprawdzą się przy cerze tłustej, wrażliwej, suchej. Dzięki domowym zabiegom twarz nabierze blasku oraz zyska ładny wygląd.

Kiedy już zapadnie decyzja, że w naszej diecie musi znaleźć się więcej miejsca dla tego pomarańczowego warzywa, warto „schować” ją na początek w coś smakowitego, słodkiego, np. ciasto.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  •  pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Marchewkę należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy włoskie połamać na małe kawałki albo pokroić. Piekarnik należy nastawić na 180°C. Jajka ubijać mikserem z cukrem wanilinowym oraz cukrem przez ok. 3 minuty. Następnie trzeba powoli dolewać olej, ponieważ ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodać cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu należy wsypać odciśniętą marchewkę i orzechy, i wymieszać ostatni raz. Formę  natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto i piec je ok. 45-55 min. Ciasto marchewkowe najlepiej podać posypane cukrem pudrem lub polane polewą:

Polewa:

  • 100 g kremowego, słonego serka (np. Philadelphia, Ostrovia, Almette)
  • 3-4 łyżeczki miodu (lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
  • 2 łyżki masła

Masło utrzeć za pomocą miksera lub ręcznie. Dodawać po łyżeczce serka, aż do wykończenia. Dosłodzić miodem lub cukrem pudrem. Masę rozsmarować na wierzchu zimnego ciasta i schłodzić w lodówce.

 

Agnieszka Miśkowiec