Pochodząca z Azji jest prawdziwą witaminową bombą. Nektarynka to większa siostra brzoskwini, od której różni ją tylko skórka. W przeciwieństwie do brzoskwini, nektarynka posiada gładką powłokę pozbawioną włosków.
Zastosowanie nektarynek w kuchni
Nektarynkę można spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodawać ją do lodów, owsianek, sałatek owocowych i wytrawnych, ciast, galaretek, budyniów, a także do koktajli. Ponadto można z tego owocu zrobić dżem, marmoladę, sos, kompot, likier lub galaretkę.
Przy zakupie nektarynek powinniśmy zwracać uwagę na jej powierzchnię, warto szukać tych z lekko miękką lub twardą. Na rynku znajdziemy też suszone nektarynki.
Wartości odżywcze nektarynek
Ten smaczny owoc jest pełen witamin, wśród których wymienić można witaminę E, C, A, B1, B2 i kwas foliowy. Skrywa w sobie dużą dawkę beta – karotenu, miedzi, fosforu, błonnika, który poprawia trawienie, żelaza, wapnia, magnezu, a także potasu. Wartość kaloryczna nektarynek jest niewielka, wynosi około 48 kcal.
Nektarynki a zdrowie
Nektarynki, pomimo niskiej wartości kalorycznej, są smaczne i słodkie, dlatego osoby dbające o linię lub będące na diecie powinny szczególnie zaprzyjaźnić się z tymi owocami. Nektarynki zapobiegają zaparciom, pomagają zwalczać stres, wspomagają układ odpornościowy, wzmacniają serce, obniżają ciśnienie tętnicze oraz oczyszczają jelita. Zawarty w nektarynkach beta – karoten nadaje skórze zdrowy odcień, wpływa na system immunologiczny oraz chroni wzrok.
Kilka ciekawostek o nektarynkach
Ostatnio najbardziej popularnymi odmianami nektarynek są te o spłaszczonych owocach albo tzw. ufo. Tego, czego nie można im odmówić to słodycz. Z powodzeniem mogą zastąpić czekoladę, ciasto czy inne słodkości.
Drzewo nektarynek jest w stanie osiągnąć nawet 5 metrów wysokości i żyć 30 lat, a jego owoce są wielkości ok. 8 centymetrów. Pola nektarynek można spotkać w RPA, Kalifornii, Hiszpanii, Chile, a również we Włoszech. Natomiast w Polsce, choć uprawa tych owoców jest trudniejsza przez panujące w kraju warunki atmosferyczne, można zaobserwować sady, w których królują drzewa nektarynek.
Przepis na koktajl z wykorzystaniem nektarynki
1. Umyte nektarynki należy obrać i wypestkować.
2. Do blendera wrzucić owoce, miód, jogurt, wanilię i dokładnie zmiksować.
3. Następnie dodać kostki lodu i jeszcze raz szybko zmiksować.
4. Rozlać koktajl do szklanek i od razu podawać.
Przepis pochodzi z portalu internetowego tesco.pl.
Agnieszka Miśkowiec