Gdy w przeglądarkę internetową wpisane zostanie hasło „dieta”, na pulpicie wyświetla się blisko dziewięćset sześćdziesiąt milionów propozycji. W dowolnym miejscu na ziemi oraz w każdym czasie można rozpocząć walkę z nadprogramowymi kilogramami posiłkując się wskazówkami zawartymi w internecie. Jak wiadomo nie od dziś „dla chcącego, nic trudnego”, każdy bez większych problemów dostosuje do siebie obfity w witaminy, warzywa i owoce jadłospis dodając garść ćwiczeń. Ale ta garść nie pojawiła się tutaj bez powodu, ponieważ prócz standardowych diet, gdzie należy trzymać się wytycznych zapisanych na kartce, istnieje również inna dieta, którą nazywamy dietą garstkową.
Czym jest dieta garstkowa
Nie jest to właściwie dieta, ale raczej sposób odżywiania. Jej twórcą jest Simon Waterson – trener aktorki Halle Berry, a polską propagatorką dr Anna Lewitt. Głównym założeniem diety jest to, że jeść powinniśmy tyle, ile mieści się nam w garści. Posiłków powinno być pięć, rozłożonych równomiernie w ciągu dnia, mniej więcej co 3 godziny.
Dietę można stosować nie tylko wtedy, gdy planujemy zrzucić kilogramy, ale także wówczas, kiedy chcemy oczyścić organizm z toksyn bądź poprawić kondycję swoich włosów i paznokci. Jest ona przede wszystkim dedykowana tym, którzy lubią różnorodność i nie chcą liczyć kalorii. W tej diecie można jeść wszystko, ale z umiarem, dzięki temu po jej zakończeniu unikniemy efektu jo-jo.
Dieta garstkowa – podstawowe informacje
W diecie garstkowej, podobnie jak w każdej innej, ważne jest, aby codziennie dostarczać organizmowi produkty z trzech podstawowych grup:
- Białka – należy zwrócić szczególną uwagę na pełnowartościowe białko zwierzęce i nabiał (biały ser, jajka, jogurty, chude ryby i mięso). Powinno ono dostarczać 15-25% dziennej dawki energii.
- Węglowodany – głównie te złożone (kasze, płatki, ryże, makarony, pieczywo pełoziarniste, warzywa). Powinny dostarczać 50–70% dziennego zapotrzebowania.
- Tłuszcze – zwłaszcza te zawierająca kwasy omega-3 (oleje roślinne, tłuste ryby, orzechy, nasiona). Powinny zapewniać 15-25% dziennej dawki energii.
Autorka diety poleca zasadę, by jeść mało aczkolwiek często, najlepiej 5 razy dziennie co 3 godziny. Przypomina, że organizm kobiety jednorazowo może przyswoić 400 kcal, a mężczyzny – 600 kcal. Stosując się do wyżej wymienionej zasady utrzymamy szczupłą sylwetkę. W przypadku kiedy chcemy schudnąć, należy zmniejszyć wartość kaloryczną każdego posiłku o 100 kcal. Największe znaczenie ma śniadanie i kolacja. Nie należy podjadać między posiłkami, a pić dużo wody. Ostatni posiłek można spożyć 2 – 3 godziny przed snem.
Czego należy unikać:
– słodyczy, słodkich napojów,
– alkoholu,
– soli, solonych przekąsek,
– potraw smażonych,
– żywności przetworzonej.
Zalety i wady diety garstkowej
Zasady diety garstkowej są w większości zgodne z ogólnymi zasadami zdrowego żywienia. Regularne posiłki, chude produkty mięsne i nabiałowe, duża ilość produktów pełnoziarnistych, warzyw i zdrowych tłuszczów to jedne z najważniejszych elementów zdrowej diety.
Wadą diety może być to, że nie jest dopasowana do konkretnej osoby, nie uwzględnia jej indywidualnych zapotrzebowań na energię i składniki odżywcze, a także nie jest modyfikowana w miarę zmieniającej się wagi i stanu organizmu.
Agnieszka Miśkowiec