Jak często mamy okazję się przekonać istnieją w przyrodzie dobroczynne środki dostarczane nam przez matkę naturę, które istnieją od wieków, ale ich właściwości bywają mało znane. Czasami zwykły przypadek pozwala na odkrycie takiej „czystej perły”. Tak też się stało z miodem manuka, o którym ostatnio jest coraz głośniej nie tylko w kręgach medycyny niekonwencjonalnej.
Historia miodu manuka sięga lat 30-ych dwudziestego wieku. Nowozelandzcy rolnicy zwrócili uwagę na fakt, iż krowy żywione krzewem manuki charakteryzowały się lepszym zdrowiem, mniej chorowały i dawały dużo więcej mleka w porównaniu ze zwierzętami wypasanymi w innych okolicach. W ten sposób miód manuka zainteresował naukowców.
Stężenie MGO
W 2008 roku oficjalnie potwierdzono wyjątkowy skład chemiczny miodu manuka mającego – jak każdy miód – działanie antybakteryjne. Jednak w odróżnieniu od innych rodzajów miodu ten posiada także bardzo wysokie stężenie MGO (methylglyoxalu), dzięki czemu jego siła przeciwbakteryjna pozostaje utrzymana zawsze na stałym bardzo wysokim poziomie.
Należy wiedzieć, że słoiczki miodu dostępne w sklepach posiadają różne stężenie MGO i warto zwrócić uwagę na oznaczenia występujące na opakowaniach:
- Miód manuka MGO 30+ (30 mg methylglyoxalu na kilogram miodu)
- Miód manuka MGO 100+ (100 mg methylglyoxalu na kilogram miodu)
- Miód manuka MGO 250+ (250 mg methylglyoxalu na kilogram miodu)
- Miód manuka MGO 400+ (400 mg methylglyoxalu na kilogram miodu)
- Miód manuka MGO 550+ (500 mg methylglyoxalu na kilogram miodu).
Oczywiście im większe stężenie MGO tym działanie bakteriobójcze miodu wyższe. Zaleca się stosowanie miodu manuka o stężeniu powyżej 100mg MGO. Najczęściej kupowany jest miód MGO 400+, ale przed kupnem powinniśmy dokładnie przemyśleć jakie tak naprawdę mamy potrzeby i jakie stężenie MGO będzie dla nas najkorzystniejsze.
Krzew manuka – zdjęcie z Flickre.com na licencji Creative Commons 2.0 od Tony
Właściwości prozdrowotne
Miód manuka jest wskazany przy problemach z układem pokarmowym. Wspomaga leczenie wrzodów żołądka, zaburzeń trawienia, refluksu, nadkwasoty oraz zespołu jelita wrażliwego. Zwalcza i hamuje rozwój wszelkich bakterii: gronkowca, paciorkowca, helicobactera, pałeczek jelitowych oraz pałeczek okrężnicy. Przy powyższych problemach wskazane jest spożywanie 3 razy dziennie 2 lub więcej łyżeczek miodu pół godziny przed posiłkiem.
Miód manuka stanowi doskonały środek służący do zwalczania objawów infekcji – w przypadku przeziębień, bólu gardła oraz kaszlu. Dwie łyżeczki rano i wieczorem przywracają odporność organizmu oraz dobre samopoczucie.
Znane jest również zbawienne znaczenie miodu manuka przy problemach dermatologicznych. Przy trądziku, egzemie oraz zmianach alergicznych wskazane jest nakładanie cienkiej warstwy miodu na skórę i pozostawienie jej jak najdłużej odkrytej. Po konsultacji z lekarzem miód może być stosowany także w trudno gojących się ranach: odleżynach, stopie cukrzycowej czy ranach bakteryjnych.
Miód ten skutecznie działa również w zakażeniach dróg moczowych i pęcherza.
Od niedawna szpital z Didsbury w Wielkiej Brytanii praktykuje leczenie pooperacyjne miodem manuka, a ostatnio stosuje się go również w walce z nowotworami.
Miód manuka ze względu na swoje dobroczynne właściwości można polecić praktycznie każdemu.
Stosowanie
Spożycie 3, 4 łyżeczek dziennie jest całkowicie wystarczające. Najlepiej spożywać go na pusty żołądek nawet przed szklanką wody. Wieczorem zaleca się stosowanie go tuż przed snem, nawet po umyciu zębów, ponieważ zapobiega on próchnicy oraz przeciwdziała wszelkim zapaleniom dziąseł. Trzeba zwrócić uwagę na to, żeby po aplikacji miodu powstrzymać się od jedzeni i picia do 30 minut.
Niestety wciąż niepokojąca jest cena miodu, która może sięgać nawet 290 złotych za 500-gramowy słoiczek jego najmocniejszej wersji MGO 550+. Dlatego bardzo ważne jest, aby dobrze sprawdzić miejsce zakupu miodu. Nie zawsze warto zaoszczędzić i kupić po „okazjonalnej” cenie, gdyż możemy trafić na podróbkę. Najlepiej kupić miód w sprawdzonym i pewnym miejscu. Więcej informacji warto zasięgnąć ze strony: http://www.miodymanuka.pl/ abyśmy byli pewni, że będziemy mieć w rękach 100%, naturalny produkt z czystych i ekologicznych terenów Nowej Zelandii.
Autor: Sabina Słowińska