G jak granat…

Granat jest owocem docenianym już 5 tysięcy lat p.n.e. Uprawiano go w starożytnej Grecji i Egipcie, ale także w Indiach i na Kaukazie. Nazwa owocu pochodzi od łacińskiego słowa “granae” (ziarna, pestki). Z pozoru zwykły niczym niewyróżniający się czerwony owoc został uznany za symbol płodności, jego kwiat za symbol miłości, a skórka granatu i kora służyła także jako barwnik do tkanin.

Gasi pragnienie

Jest to jedna z najstarszych roślin hodowlanych uprawianych na bliskim wschodzie. Ta piękna roślina lubi gorące i suche otoczenie – wtedy może odpowiednio dojrzeć. Jej owoce przypominają kształtem jabłka. Pokryte są twardą skórzastą łupiną barwy m.in. purpurowej. Sok z granatu doskonale gasi pragnienie mimo, że jest w smaku jednocześnie cierpki a zarazem słodki. Zatem powinno nam się po nim chcieć pić jeszcze bardziej, jednak między innymi właśnie na tym polega jego wyjątkowość, że jest na odwrót. Sok z granatu może równie dobrze zastąpić sok z cytryny w różnych potrawach kulinarnych.

Mało znany

Granat nie stanowi w naszym kraju nazbyt znanego i popularnego owocu. Ja sama jadłam go może dwa razy w życiu, ale myślę, że teraz się to zmieni. Jak się okazuje ten owoc posiada mnóstwo witamin, świetnie wpływa na nasze zdrowie i funkcjonowanie  organizmu. Nie od dziś wiadomo, że kondycja naszego serca jest bardzo ważna i o serce trzeba dbać jak najlepiej się tylko da. Granat wpływa niezwykle korzystnie na nasze serce, wzmacnia jego pracę i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga również przy walce z cholesterolem, który jest bardzo szkodliwy dla naszych naczyń krwionośnych.

Pestki granatu

Granatem w raka

Poleca się picie soku z granatu kobietom, które chcą uniknąć skutków ubocznych terapii hormonalnej. Jeśli chodzi o mężczyzn, oni również powinni pić sok z granatu – chroni on przed rakiem prostaty. U pacjentów chorujących na raka prostaty – którzy spożywali regularnie sok z granatu – stwierdzono czterokrotne zmniejszenie wzrostu wskaźnika PSA (główny miernik postępu tej choroby).  Nektar wyciśnięty z grantu – jak udowodniono w badaniach – zawiera mnóstwo antyutleniaczy, które pomagają organizmowi usunąć wolne rodniki. Sok z granatu łagodzi również stany zapalne. Głównym argumentem przemawiającym za piciem soku z granatu jest fakt, że spowalnia on procesy starzenia. A zalecana dawka pica soku to tylko jedna łyżka stołowa dziennie. Wystarczy być systematycznym i nie zapominać.

Owoc granatu

Na odchudzanie

Z przedwstępnych badań przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych wynika, że wyciąg z granatu może pomóc w procesie odchudzania. Odkryto, że sukcesywne i długie podawany wyciąg z liści granatu redukuje wchłanianie tłuszczu w jelitach, co może spowodować całkowitą jego redukcję.

Granat jak się okazuje może również wpływać na spowolnienie się choroby Alzheimera. Granaty, w porównaniu z innymi owocami, mają znaczną zawartość substancji polifenolicznych, pomagających w zwalczaniu niektórych chorób.Granat nie dość, że jest zdrowy i smaczny, to w dodatku poprawia nastrój. Uważam, że granat stanowi naprawdę owoc bogów. Może niedługo granat będzie wspomagać leczenie wielu ciężkich chorób, skoro już pomaga złagodzić objawy tak poważnego schorzenia jak rak. Kupujmy sok z granatu i po łyżce dziennie. Na pewno nie zaszkodzi, a jest duże prawdopodobieństwo, że pomoże.

Autor: Ewa Konopka