Wśród różnego rodzaju herbat dostępnych na rynku dużą popularnością cieszy się czerwona herbata. Niektórzy piją ją ze względu na jej specyficzny smak, inni mają na uwadze jej zdrowotne właściwości, jeszcze inni krzywią się na jej zapach z niesmakiem. Warto jednak zainteresować się bliżej tym, ile dobroczynnych właściwości może mieć jeden napój.
Czym jest czerwona herbata?
Czerwona herbata – podobnie jak zielona – wywodzi się z Azji. Szczególnie popularna jest w Chinach i Tajlandii. W Chinach, w czasach starożytnych, mógł ją pijać wyłącznie cesarz, co pozwala wyobrazić sobie jak była cenna. Obecnie pić ją może każdy, kto polubi jej gorzkawy smak. Nie każdemu przypada on do gustu, więc w Europie często sprzedawana jest w aromatyzowanej, najczęściej cytrynowej lub pomarańczowej wersji.
Co odróżnia ją od innych herbat i czyni zdrowszą? Przede wszystkim specyficzny krótki proces fermentacji, zwłaszcza w porównaniu z czarną herbatą, który sprawia że czerwone listki zachowują więcej swoich pozytywnych właściwości. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że podstawowa tzw. półfermentacja herbaty czerwonej to tylko część jej cyklu produkcji. Ten rodzaj herbaty poddawany jest dodatkowemu procesowi fermentacji polegającemu na tym, że może ona “leżakować” we właściwych warunkach – tradycyjnie mogło trwać to nawet do 50 lat w jaskiniach o właściwie dobranej wilgotności. Z tego względu ten rodzaj herbaty był swego czasu drogi w stosunku do innych. Obecnie proces ten znacznie skrócono.
Cenna zawartość naparu
Krótka fermentacja sprawia, że nie są tracone mikroelementy oraz inne składniki wchodzące w skład herbaty. Zawiera dużą ilość polifenolii i flawonidów, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych. Do tego zawiera składniki mineralne przydatne dla procesów zachodzących w organizmie. Ich brak potrafi widocznie osłabić jakość naszego ciała np. przez łamliwe paznokcie.
Wśród związków mineralnych i mikroelementów znajdują się takie jak fluor, wapń, magnez, teiny, olejki eteryczne oraz tak ważne dla organizmu białko. Nie wolno pominąć także cynku, który często jest niedocenianym pierwiastkiem, mimo że to właśnie on nazywany jest „pierwiastkiem piękna”. Odpowiada za zachowanie skóry w odpowiednim stanie, bez wyprysków i zmarszczek, łagodząc przy tym wszystkie stany zapalne i wzmacniając włosy oraz paznokcie.
Niezwykłe właściwości
Regularne spożywanie czerwonej herbaty może mieć dodatni wpływ na cały organizm. Stosowana jest głównie jako pogromca tłuszczu przez wszystkich, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Udowodniono bowiem, że picie jej reguluje przemianę materii, aktywizuje jednocześnie jelita do lepszej pracy, przyśpieszając przy tym metabolizm, czyli pobudza spalanie tłuszczów, a o tym marzą wszystkie osoby na diecie. Oczyszcza także organizm z toksyn, co jest istotne zarówno gdy jest się na diecie, jak i gdy pija się czerwoną herbatę tylko dla przyjemności. Mniejsza ilość szkodliwych składników w organizmie to zdrowsza skóra i brak problemów z układem pokarmowym.
Poza właściwościami odchudzającymi ten rodzaj herbaty posiada pozytywny wpływ na układ krwionośny poprawiając ciśnienie krwi oraz obniżając poziom złego cholesterolu. To z kolei odsuwa ryzyko zachorowania na miażdżycę i choroby serca. Zdarzają się opinie, że czerwona herbata nie jest najlepsza dla osób, które mają wysoki cholesterol, jednak większość badań pokazała, że ma ona dobry wpływ na jego zmniejszanie.
Popijanie czerwonej herbaty ma również pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację stanowiąc znacznie lepszy środek na ich poprawę niż suplementy diety w tabletkach. Poza tym działa także uspokajająco, więc może stanowić bardzo dobrą alternatywę dla środków uspokajających przyjmowanych na przykład po ciężkim dniu w pracy.
Właściwe parzenie
Żeby herbata nie straciła swoich właściwości należy ją odpowiednio parzyć. Nie zawsze ma się możliwość zachowania odpowiednich warunków, ale warto je znać i starać się o nie, jeśli herbata ma skutecznie pomóc w odchudzaniu lub poprawie zdrowia.
Aby herbata zachowała prawidłowy smak, najlepiej do jej parzenia stosować przegotowaną miękką wodę (zawierającą jak najmniej soli mineralnych) albo wodę mineralną – jeśli ta z kranu jest zbyt twarda. Herbata dostępna jest w wersji w torebkach i liściasta. Liściasta jest lepsza, jednak niezależnie od tego, jaką posiadamy dobrze zaparzyć ją w porcelanowym dzbanuszku i zostawić na 3 do 7 minut. Następnie można przelać ją do filiżanki porcelanowej. Dzięki temu procesowi herbata zachowa swój smak i właściwości. Nie wolno jej jednak słodzić, gdyż traci wtedy swoje cenne właściwości.
Działania ujemne
Niestety wśród dobroczynnego działania czerwona herbata ma również mniej przyjemne skutki. Przede wszystkim, jest moczopędna. Dlatego nie można przesadzać z wypijaniem dużej ilości. Może to skutkować utratą składników mineralnych z organizmu, wiąże się to wówczas z koniecznością uzupełnienia ich w inny sposób. Jeśli więc planują pić ją kobiety w ciąży, powinny skonsultować się z lekarzem, aby wiedzieć czy ich organizmy nie stracą składników, których potrzebują nie tylko one same, ale i dziecko. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku kobiet karmiących piersią, w trakcie miesiączki oraz osób z anemią.
W nadmiarze jej moczopędne właściwości mogą powodować odwodnienie i przeczyszczenia, a w dalszej kolejności rozregulowanie pracy jelit i związane z tym problemy z przyjmowaniem, oraz przyswajaniem pokarmów.
Zdrowie z herbatą
Czerwona herbata zachęca swoimi właściwościami, więc warto zacząć przygodę z nią. Zastąpi tabletki, które trzeba by brać na uzupełnienie niektórych składników, a jest naturalniejsza od nich. Dobrze zaparzona zachowuje walory smakowe i zdrowotne. Dla wszystkich, którzy stosują ją w diecie jest dobrą pomocą w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Rozpoczęcie picia czerwonej herbaty to też dobra okazja do zakupu nowego kompletu filiżanek i czajniczka, dzięki czemu jej spożywanie stanie się małym, codziennym świętem przynoszącym nie tylko zdrowie, ale i relaks.
Autor: Karolina Skrzek