Czarnuszka to rozgałęziona roślina jednoroczna o dość dużych kwiatach, pochodząca z Europy Południowej i Azji Zachodniej. Ciekawostką jest, że już starożytni doceniali jej wartość używając jako leku na każdą niemal dolegliwość. Niewielkie, czarne nasiona czarnuszki mają korzenny zapach i smak zbliżony do gorzkiej kawy. Z nasion tych wytwarzany jest popularny olej z czarnuszki, który dzięki licznym dobroczynnym składnikom działa zbawiennie na nasze zdrowie.
Moc cennych substancji
Czarnuszka jest niezwykle wartościowa ze względu na swoje antyzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne oraz ochronne działanie. W jej czarnych ziarenkach kryje się naprawdę potężna moc wielu drogocennych składników odżywczych, są to między innymi rozmaite kwasy tłuszczowe, niezbędne aminokwasy, związki mineralne cynku, żelaza, wapnia, magnezu, potasu czy sodu. Cechuje je również wysoka zawartość biotyny, oraz całego wachlarza witamin (A, E, F, B1, B3, B6).
Naturalny lek
W jakich dolegliwościach pomoże nam ta bogata w wartościowe składniki roślina? Przede wszystkim w odczuwalnym stopniu wzmacnia ogólną odporność organizmu wspierając nasz układ immunologiczny oraz wykazując silne działanie antybakteryjne. Jest to niezwykle cenna cecha, zwłaszcza w okresie przeziębień. Degradacja wątroby, choroby układu moczowego, brak apetytu – przy tych dolegliwościach czarnuszka również okazuje się pomocna. Dodawana regularnie do posiłku pomaga wyregulować cykl menstruacyjny oraz pobudzić wydzielanie mleka w przypadku karmienia piersią. Czarnuszkę stosuje się również przy dolegliwościach związanych z powolnym trawieniem, kamieniami nerkowymi, nadciśnieniem, wrzodami żołądka, cukrzycą czy osteoporozą. Jeśli dodamy do tego wyliczania również przyspieszenie gojenia ran, łagodzenie objawów astmy oraz kojące działanie na układ nerwowy, to mamy już całkiem spory wachlarz dolegliwości z którymi te niewielkie nasionka mogą sobie radzić.
Znakomita przyprawa
Warto docenić czarnuszkę jako aromatyczną przyprawę do pieczywa, twarogów, rozmaitych potraw warzywnych czy wina. Mielone nasiona nadają się idealnie jako zamiennik pieprzu dla osób z wrażliwym żołądkiem, zaś mięsa doprawione czarnuszką uzyskują niebanalny smak. Zmieszana z miodem tworzy wyjątkową marynatę do mięs takich jak jagnięcina czy drób.
Jak stosować?
Czarnuszkę najłatwiej nabyć jako zmielone ziarenka lub olej. Zmielone ziarenka idealnie nadają się jako dodatek do potraw, można z nich również wykonać napar. Wystarczy jedną łyżeczkę przyprawy zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 15 minut, po czym odcedzić. Olej z czarnuszki można pić niczym syrop (1 łyżka do 3 razy dziennie, w przypadku dzieci pół łyżki będzie optymalną dawką), można go również stosować zewnętrznie na skórę, czy włosy (skórę odżywia, natomiast nakładany regularnie na końcówki włosów pomaga chronić je przed rozdwajaniem).
O czym należy pamiętać?
Jako, że czarnuszka jest naprawdę silną pomocą w rozmaitych dolegliwościach, niektóre zawarte w niej substancje nie powinny być nadużywane. Melantyna i niugellina spożyte w nadmiarze działają toksycznie na organizm, dlatego warto zachować umiar przy stosowaniu tego naturalnego leku. W czasie ciąży czarnuszki nie powinno się spożywać wcale.
Mariola Zając