10 produktów wzmacniających odporność

produkty na odporność

Przedwiośnie to czas, kiedy słońce kusi nas swoimi promieniami, ale temperatura nie jest jeszcze zbyt wysoka. Niestety, zachłystując się nadchodzącą wiosną, zwykle zbyt szybko zrzucamy ciepłe warstwy garderoby, czego następstwem są częste o tej porze roku przeziębienia. Aby zapobiec oglądaniu słońca przez szybę, warto wprowadzić do tej przedwiosennej diety kilka produktów, które wzmocnią nasz system odpornościowy.

Czosnek

Jego przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe właściwości są znane od dawna, wzmacnia organizm i przeciwdziała infekcjom. Czosnek można spożywać na kanapce z masłem i posypać zieloną pietruszką, która zapewni przy okazji sporą dawkę witaminy C.

Działanie antybiotyczne zapewnią nam także inne warzywa z grupy cebulowych: cebula, szczypiorek czy por.

Oregano

Substancje zawarte w oregano mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i grzybobójcze. Skuteczne jest zarówno świeże i suszone zioło, jak i olejek z oregano.

Jeżówka purpurowa

Znana też pod nazwą Echinacea. Jest uznawana za jedną z najbardziej wartościowych roślin wspierających odporność. Polecana jest osobom zdrowym, jako profilaktyczna ochrona przed infekcjami, a także ludziom osłabionym, np. długotrwałą chorobą lub antybiotykoterapią. Pomaga także przy aktualnych infekcjach, skracając ich przebieg oraz łagodząc objawy.

Imbir

Ma działanie przeciwzapalne, dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne i wirusowe, pobudza również układ immunologiczny. Można dodawać go do herbaty czy kawy, błyskawicznie rozgrzeje wtedy organizm.

Miód

Słynie ze swoich właściwości bakteriobójczych, działa wzmacniająco na osłabiony organizm, a także wzmacnia system odpornościowy. W przypadku przeziębień i spadku odporności najbardziej polecany jest miód lipowy, spadziowy, wielokwiatowy i akacjowy.

Orzechy, migdały, pestki

Są dobrym źródłem cynku, selenu i witaminy E, które korzystnie wpływają na system immunologiczny. Zawierają antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia i wspierają odporność.

Warzywa i owoce 

Dzięki zawartości witamin i składników mineralnych pozytywnie wpływają na zdrowie całego organizmu i wzmacniają system odpornościowy. W całej cennej grupie owoców i warzyw wyróżnić możemy przede wszystkim:

  • owoce cytrusowe – dzięki zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu i chronią go przed infekcjami, zarazem łagodząc ich przebieg,
  • kiwi – zawiera dużo witaminy C i witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na odporność,
  • jabłka – zawierają witaminę C, a także spore ilości błonnika, który usprawnia pracę jelit. Właściwe funkcjonowanie jelit jest bardzo ważne dla układu odpornościowego,
  • kapusta – jest prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, zawiera dużo witaminy C wpływającej korzystnie na odporność. Zawarty w niej błonnik działa pozytywnie na pracę jelit,
  • brokuły – mają dużo błonnika usprawniającego pracę jelit, są bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz cennych składników mineralnych,
  • natka pietruszki – zawiera duże ilości witaminy C i beta-karotenu, wzmacnia organizm i skutecznie zapobiega infekcjom,
  • dynia – jest dobrym źródłem cynku, który ma bardzo pozytywny wpływ na dobrą odporność.

Czarny bez

Jest produktem często stosowanym przy przeziębieniu i składnikiem wielu leków aptecznych. Zawiera dużo witaminy C, rutyny, witamin z grupy B, antyutleniaczy, działa napotnie i przeciwgorączkowo. Wzmacniając błony śluzowe dróg oddechowych przeciwdziała infekcjom i zwiększa odporność organizmu.

Dzika róża

Jest bardzo bogatym źródłem witaminy C (zawiera jej nawet 30 razy więcej niż owoce cytrusowe), karotenoidów, flawonoidów, witaminy A i witamin z grupy B. Przetwory z dzikiej róży doskonale wzmacniają system odpornościowy.

Kiszonki

W kiszonych warzywach znajdziemy dużą dawkę witamin z grupy B, witaminę C, A, K, błonnik, a przede wszystkich kwas mlekowy, który działa jak dobry probiotyk, oczyszcza organizm i poprawia działanie układu immunologicznego. Aby zachować pełnię wartości odżywczych, najlepiej spożywać je na surowo.

Dbając o naszą odporność pamiętajmy oczywiście o zdrowej i urozmaiconej diecie, aktywności fizycznej (szczególnie tej na świeżym powietrzu), a także o unikaniu stresu i sprawianiu sobie drobnych przyjemności – to wszystko zadziała z pewnością korzystnie na nasz przedwiosenny nastrój i zdrowie.

 

Ewa Zawidzka