Mroźne temperatury na zewnątrz nie są przeszkodą, aby cieszyć się zapachem świeżych ziół. Daniom przyrządzanym w kuchni dodadzą one unikalnego aromatu, a dla nas będą źródłem wielu cennych składników. Przedstawiamy rośliny, które z powodzeniem można uprawiać samodzielnie, także zimą.
Pełnią rolę dekoracyjną, a przy tym są pachnące i zdrowe. Po zioła coraz chętniej sięgamy w kuchni, żeby wzbogacać przyrządzane potrawy o oryginalne walory smakowe oraz dodatkowe witaminy. Co ciekawe, wydzielają one lotne olejki eteryczne, które mają działanie relaksujące i bakteriobójcze. Wbrew pozorom zimą nie musimy być skazani na suszone zapasy. Jeśli mamy odrobinę cierpliwości możemy wyhodować je w domowym zaciszu. Podpowiadamy, co uprawiać i od czego zacząć.
Na dobry początek
Po pierwsze musimy zaopatrzyć się w nasiona bądź młode rośliny. Szybciej i wygodniej będzie zakupić gotowe rozsady. Te najlepiej nabyć w sklepie ogrodniczym, ponieważ sadzonki sprzedawane w hipermarketach są produkowane masowo i w specyficznych warunkach, dlatego z reguły nie odnajdują się w domowym klimacie. Ponieważ zimą rośliny mogą cierpieć z powodu braku słońca, powinniśmy wybrać taką przestrzeń, w której jest dostatecznie dużo światła. Odpowiednim miejscem będzie parapet najbardziej widnego okna od strony południowej lub wschodniej. Optymalna temperatura w pomieszczeniu to 15-20 stopni Celsjusza.
ABC domowego ogrodnika
Zaleca się, aby zioła sadzić w grupach, ponieważ wtedy tworzą mikroklimat, który sprzyja ich rozwojowi. Jednak to, o co musimy przede wszystkim zadbać to właściwa gleba. Od niej w dużej mierze zależą efekty naszej uprawy. Ziemia powinna być żyzna i łatwo przepuszczalna, tak żeby woda nie zalegała wokół korzeni. W czasie zimy wegetacja ziół nie jest zbyt intensywna. Wystarczy, że będziemy je podlewać raz na dwa tygodnie. Musimy jednak pamiętać, aby regularnie sprawdzać stan podłoża, a przede wszystkim pilnować, by ziemia była delikatnie wilgotna. Wiosną warto sięgnąć po nawóz naturalny i co dwa – trzy tygodnie zastosować go w postaci słabego roztworu. Takie zabiegi należy powtórzyć również jesienią.
Zimą najlepiej uprawiać…
Kiedy już wiemy, jakie warunki powinniśmy stworzyć oraz znamy podstawowe zasady ich uprawy, możemy stworzyć indywidualny zestaw ziół. W domowym ogródku doskonale sprawdzą się zarówno rośliny jednoroczne, jak i wieloletnie. Spośród ziół, które na pewno przydadzą się w kuchni, a dobrze znoszą domowe warunki, proponujemy: rozmaryn, kolendrę, mięte oraz rzeżuchę. Nieco więcej pracy wymagają tymianek, bazylia, majeranek czy koper, ponieważ potrzebują więcej słońca. Oprócz ziół możemy również pokusić się o uprawę niektórych warzyw na przykład pietruszki naciowej albo szczypiorku z cebuli.
Zioła to doskonały akcent w kuchni. Jednak suszone nie są tak aromatyczne, zaś te kupione w sklepie mogą zawierać dodatkowe substancje. Wiele rodzajów roślin nadaje się do domowej uprawy w doniczkach, nawet jeśli za oknem temperatura spada o kilka kresek poniżej zera. Dzięki temu na świeże i pachnące zioła nie musimy czekać do wiosny.