Zimowy ogródek w Twoim domu

zioła w kuchni

Mroźne temperatury na zewnątrz nie są przeszkodą, aby cieszyć się zapachem świeżych ziół. Daniom przyrządzanym w kuchni dodadzą one unikalnego aromatu, a dla nas będą źródłem wielu cennych składników. Przedstawiamy rośliny, które z powodzeniem można uprawiać samodzielnie, także zimą.

Pełnią rolę dekoracyjną, a przy tym są pachnące i zdrowe. Po zioła coraz chętniej sięgamy w kuchni, żeby wzbogacać przyrządzane potrawy o oryginalne walory smakowe oraz dodatkowe witaminy. Co ciekawe, wydzielają one lotne olejki eteryczne, które mają działanie relaksujące i bakteriobójcze. Wbrew pozorom zimą nie musimy być skazani na suszone zapasy. Jeśli mamy odrobinę cierpliwości możemy wyhodować je w domowym zaciszu. Podpowiadamy, co uprawiać i od czego zacząć.

Na dobry początek

Po pierwsze musimy zaopatrzyć się w nasiona bądź młode rośliny. Szybciej i wygodniej będzie zakupić gotowe rozsady. Te najlepiej nabyć w sklepie ogrodniczym, ponieważ sadzonki sprzedawane w hipermarketach są produkowane masowo i w specyficznych warunkach, dlatego z reguły nie odnajdują się w domowym klimacie. Ponieważ zimą rośliny mogą cierpieć z powodu braku słońca, powinniśmy wybrać taką przestrzeń, w której jest dostatecznie dużo światła. Odpowiednim miejscem będzie parapet najbardziej widnego okna od strony południowej lub wschodniej. Optymalna temperatura w pomieszczeniu to 15-20 stopni Celsjusza.

ABC domowego ogrodnika

Zaleca się, aby zioła sadzić w grupach, ponieważ wtedy tworzą mikroklimat, który sprzyja ich rozwojowi. Jednak to, o co musimy przede wszystkim zadbać to właściwa gleba. Od niej w dużej mierze zależą efekty naszej uprawy. Ziemia powinna być żyzna i łatwo przepuszczalna, tak żeby woda nie zalegała wokół korzeni. W czasie zimy wegetacja ziół nie jest zbyt intensywna. Wystarczy, że będziemy je podlewać raz na dwa tygodnie. Musimy jednak pamiętać, aby regularnie sprawdzać stan podłoża, a przede wszystkim pilnować, by ziemia była delikatnie wilgotna. Wiosną warto sięgnąć po nawóz naturalny i co dwa – trzy tygodnie zastosować go w postaci słabego roztworu. Takie zabiegi należy powtórzyć również jesienią.

właściwości ziół

Zimą najlepiej uprawiać…

Kiedy już wiemy, jakie warunki powinniśmy stworzyć oraz znamy podstawowe zasady ich uprawy, możemy stworzyć indywidualny zestaw ziół. W domowym ogródku doskonale sprawdzą się zarówno rośliny jednoroczne, jak i wieloletnie. Spośród ziół, które na pewno przydadzą się w kuchni, a dobrze znoszą domowe warunki, proponujemy: rozmaryn, kolendrę, mięte oraz rzeżuchę. Nieco więcej pracy wymagają tymianek, bazylia, majeranek czy koper, ponieważ potrzebują więcej słońca. Oprócz ziół możemy również pokusić się o uprawę niektórych warzyw na przykład pietruszki naciowej albo szczypiorku z cebuli.

Zioła to doskonały akcent w kuchni. Jednak suszone nie są tak aromatyczne, zaś te kupione w sklepie mogą zawierać dodatkowe substancje. Wiele rodzajów roślin nadaje się do domowej uprawy w doniczkach, nawet jeśli za oknem temperatura spada o kilka kresek poniżej zera. Dzięki temu na świeże i pachnące zioła nie musimy czekać do wiosny.