Jak uczcić Dzień Zakochanych? Herbalife, globalna firma z branży odżywiania, zachęca zakochane pary do wspólnych ćwiczeń i przyrządzania posiłków zdrowych dla serca.
– Dobra kondycja serca to efekt zbilansowanego odżywiania i aktywności fizycznej – mówi Susan Bowerman, dyrektor działu edukacji żywieniowej Herbalife. – Można łatwo przygotować pyszne dania zawierające składniki mające dobroczynny wpływ na serce – dodaje.
Badania wskazują, że najłatwiej wypracować i utrzymać zdrowe nawyki, w tym prawidłowe odżywianie i regularne ćwiczenia, gdy mamy wsparcie otoczenia, doceniającego i wzmacniającego odpowiednie zachowania. – Gdy ludzie ćwiczą razem, mogą na sobie nawzajem polegać – twierdzi Susan Bowerman i podpowiada, jak z okazji Walentynek zaplanować menu zdrowe dla serca:
- Szampan i wino w umiarkowanych ilościach to dobry pomysł na świętowanie. Produkty te zawierają naturalne antyoksydanty z winogron. Można przygotować napój w wersji bezalkoholowej, dodając sok z owoców 100% do wody gazowanej.
- Pełnowartościowe soki czerwono-fioletowe, np. z winogron i granatów, obfitują w polifenole, naturalnie występujące w owocach.
- Warto też pozwolić sobie na orzechowe przyjemności. Migdały, orzechy włoskie i pistacjowe, zawierają dużo fitosteroli. Możesz lekko uprażyć je w piekarniku lub na patelni, by wydobyć całe bogactwo ich aromatui smaku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do warzyw ugotowanych na parze lub sałatki.
- Jako danie główne doskonale sprawdzi się grillowana ryba. Ryby zawierają mało tłuszczów nasyconych, a są jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, EPA i DHA, które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi i poziomu trójglicerydów.
- Menu na Dzień Zakochanych nie byłoby kompletne bez czekolady. Kakao zawiera flawonoidy – im czekolada ciemniejsza, tym więcej ma flawonoidów, więc na zakończenie kolacji warto skusić się na kawałek gorzkiej czekolady. W celu urozmaicenia deseru można również rozpuścić trochę czekolady i polać nią owoce jagodowe, by przygotować zdrową i słodką niespodziankę.