Wykorzystaj sezon na agrest

agrest zdrowie

Agrest jest owocem sezonowym, który powszechnie występuje na polskich działkach. Ten popularny krzew ma niewielkie, okrągłe owoce, które pokryte są delikatnymi włoskami i zawierają małe nasionka. Występuje w wielu odmianach, o rozmaitych barwach i smakach.

Agrest – co w nim znajdziemy?

Wśród składników odżywczych agrestu wymienić można witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, magnez, wapń, potas, fosfor, miedź, żelazo, luteinę, kwasy organiczne, pektyny.

Agrest – właściwości zdrowotne

  • wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego
  • dzięki wysokiej zawartości luteiny wspomaga wzrok i pomaga dbać o nasze oczy
  • wspomaga trawienie, działa pozytywnie na pracę jelit, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, poprawia apetyt
  • ma działanie moczopędne
  • pobudza wydzielanie żółci, usprawnia pracę wątroby, wspomaga oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii
  • działa korzystnie na układ krążenia, wzmacnia naczynia krwionośne, pomaga w walce z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, jest pomocny przy anemii
  • poprawia przemianę materii, wspiera odchudzanie
  • ma działanie przeciwzapalne, jest czasami stosowany do płukania jamy ustnej w przypadku stanów zapalnych dziąseł
  • suszone owoce agrestu mają lekkie działanie przeczyszczające.

Agrest – zastosowanie w kuchni i kosmetyce

Owoce agrestu możemy spożywać w formie naturalnej, na surowo, jak również mogą one stanowić element przetworów. Często przyrządza się z nich dżemy, konfitury, galaretki, kompoty, nalewki i soki, można je również zamrozić. Czasami spotyka się także agrest w formie suszonej i kandyzowanej.

Agrest stosowany jest także w kosmetyce, ma działanie odmładzające, ujędrniające, wpływa również korzystnie na koloryt skóry.

Jak wykorzystać sezon na agrest? Owoce należy obrać ze skórki, rozetrzeć i nałożyć na twarz na 15 minut. Po tym czasie zmyć letnią wodą.

Agrest – przeciwwskazania

Agrestu powinny unikać osoby chorujące na wrzody żołądka i dwunastnicy oraz stany zapalne układu pokarmowego. Chorzy cierpiący na cukrzycę i choroby nerek nie powinni przesadzać z jego ilością.