Kuszą nas swoją słodyczą, niepowtarzalnym aromatem, pięknym czerwonym kolorem… Czekamy na nie cały rok, a kiedy już pojawią się w sprzedaży zajadamy się nimi ze smakiem. Kochamy je i jednocześnie niewiele o nich wiemy. Szkoda, bo oprócz doznań smakowych, truskawki mają nam przecież do zaoferowania znacznie więcej – zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.
Truskawka to poziomka
Mało kto wie, że truskawka to tak naprawdę… poziomka. W XVIII w. we Francji poprzez skrzyżowanie dwóch gatunków poziomek – chilijskiej i wirginijskiej – powstała pierwsza poziomka wielkoowocowa, zwana też ananasową, a obecnie nazywana po prostu truskawką.
Cenne składniki truskawki
Ten stosunkowo niewielki owoc – jak się okazuje – kryje w sobie mnóstwo cennych dla naszego organizmu witamin i minerałów. Zawiera sporo witaminy C (ma jej więcej niż owoce cytrusowe!), jak również witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę PP. Truskawki bogate są w minerały, takie jak np.: wapń, fosfor, żelazo, mangan i magnez. Dzięki temu wzmacniają organizm, korzystnie wpływają m.in. na kości, zęby, pracę mięśni (w tym mięśnia sercowego), chronią przed anemią.
Truskawki zawierają także sole organiczne, które poprawiają pracę układu trawiennego, przyspieszają przemianę materii. Pektyny zaś zawarte w tych aromatycznych owocach oczyszczają jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływają na ich florę bakteryjną.
Właściwości
Co więcej jedzenie truskawek ułatwia spalanie tłuszczu i pomaga w walce z – jakże znienawidzonym przez kobiety – cellulitem. Poza tym owoce te są niskokaloryczne (150 g truskawek to zaledwie 40 kcal!). Jeśli więc chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, to koniecznie powinniśmy sięgnąć po truskawki.
Te przepyszne owoce posiadają również właściwości bakteriobójcze (podobnie jak cebula, chrzan czy czosnek) pomocne w leczeniu m.in. stanów zapalnych jamy ustnej.
Wykazano, że truskawki są sprzymierzeńcem w walce z wieloma chorobami. Dzięki właściwościom odkwaszającym mocz pomagają przy np. schorzeniach wątroby, nerek czy też kamieniach żółciowych. Z uwagi na obecność pektyn i antyoksydantów polecane są wszystkim tym, którzy mają podwyższony cholesterol, borykają się z chorobami układu krążenia i cukrzykom. Truskawki powinny jeść również osoby cierpiące na choroby reumatyczne i artretyczne.
Jako pasta do zębów
Owoce te posiadają jeszcze jedną istotną zaletę – wybielają i czyszczą zęby. Podobno regularne ich jedzenie pomaga zapobiec osadzaniu się kamienia na zębach. Coraz częściej słyszy się o osobach, które używają truskawek do higieny jamy ustnej. Może warto spróbować? Oczywiście o paście do zębów również należy pamiętać.
Maseczka na twarz
A jeśli nie zjemy wszystkich truskawek, to warto wykorzystać je po prostu jako… maseczkę na twarz. Tak! Owoce te świetnie sprawdzają się również w kosmetyce. Maseczka z truskawek z pewnością odświeży i nawilży cerę. Sokiem z tych owoców można też wybielić przebarwienia na skórze czy rozjaśnić piegi. Od dawna truskawki stosuje się w kuracjach trądzikowych, a nawet przy oparzeniach słonecznych.
Nie dla alergików
Niestety, nie wszyscy mogą korzystać z dobrodziejstw tych niezwykłych owoców, gdyż mają one silne właściwości alergizujące. Bolesne biegunki, różnego rodzaju pokrzywki – oto najczęstsze objawy alergii na truskawki. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza wtedy kiedy podajemy je bardzo małym dzieciom.
Sezon na truskawki
Sezon na truskawki można uznać za rozpoczęty. Pierwsze owoce pojawiają się właśnie na przełomie maja i czerwca, a dzięki późnym odmianom możemy cieszyć się nimi też wczesną jesienią. Pamiętajmy jednak, aby kupować truskawki od sprawdzonych sprzedawców. Jeśli jest taka możliwość, to najlepiej wyhodować je – co nie jest wcale takie trudne – we własnym ogródku, a nawet na balkonie. Będziemy mieli wtedy dostęp do zawsze świeżych owoców. W tym przypadku jest to ważne, gdyż truskawki są bardzo nietrwałe. Po zerwaniu szybko fermentują i pleśnieją, więc powinno się je jak najszybciej zjeść bądź przetworzyć. Ciasta, dżemy, soki, sałatki, zupy, nalewki… Jak kto woli. Oczywiście owoce te można też zamrozić. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są jednak truskawki świeże, zjadane w całości.Póki sezon na truskawki trwa, zajadajmy się nimi bez ograniczeń. Są pyszne i zdrowe. Czego chcieć więcej? SMACZNEGO!
Autor: Kinga Kędzior