Superfood czyli zdrowe jedzenie

superfood

Określenie superfood pojawiło się jakiś czas temu w kontekście zdrowego odżywiania. Zaraz po tym określeniu następuje długa lista często egzotycznych produktów jak: jagody goji, acai, trawa pszeniczna czy nasiona chia. Warto jednak pamiętać, że superżywność to nie tylko obco brzmiące specyfiki, ale też produkty znane w naszym kraju od lat.

Co to jest superfood?

Są to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, znacznie przewyższającej inne artykuły spożywcze. Super jedzenie jest bogate w witaminy, składniki mineralne, kwasy omega-3 i antyoksydanty niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Możemy tym mianem określić wszystko to, co pozytywnie działa na nasz organizm, to co nam sprzyja. Włączając je do codziennej diety możemy przeciwdziałać chorobom układu krążenia, cukrzycy, nowotworomi i wzmocnić cały organizm.

Polska superżywność

Określenie superfood kojarzy nam się przede wszystkim z zagranicznymi produktami. A niesłusznie. To, że są one lepiej wypromowane i mają magiczniej brzmące nazwy, nie znaczy, że są lepsze od polskich potraw.

Wśród produktów, które możemy zaliczyć do super jedzenia znajdziemy między innymi: cebulę, czosnek, jarmuż, kapustę, brokuły, orzechy, kiszonki, ryby morskie, olej lniany i rzepakowy, kaszę jaglaną, pietruszkę, aronię czy jogurt naturalny. Spis tych produktów jest oczywiście niepełny, ale widać dzięki temu, że i spośród polskich produktów jest w czym wybierać. Ważne przede wszystkim, aby były do produkty nieprzetworzone i naturalne.

Superfood – moda czy zdrowie?

Żadnej grupy produktów tak bardzo nie dotyka moda i wszelkie nowinki, jak właśnie superfood. Co jakiś czas rozpoczyna się “szał” na jakiś produkt, o którym słyszy się, że jest praktycznie remedium na wszystko. Nie dajmy się jednak zwariować.

Jeżeli mamy ochotę urozmaicić naszą dietę oryginalnymi dodatkami, jak np. jagody goji czy nasiona chia, to nic nie stoi na przeszkodzie, mogą one wpłynąć pozytywnie na nasze zdrowie. Pamiętajmy jednak, że tym co jest najważniejsze w zdrowej diecie to jej różnorodność i dostarczanie składników odżywczych w określonych ilościach. Picie pięć razy dziennie koktajlu z młodym jęczmieniem nie usunie wszystkich toksyn z naszego organizmu, a zjedzenie miski jagód goji nie wyleczy raka. Najważniejsza jest zmiana stylu życia, a modne superfood to jedynie drobny dodatek.