Porzeczka czarna | Ribes nigrum

czarna porzeczka właściwości

Czarna porzeczka, zwana inaczej smrodynią, pochodzi z Europy Północnej, gdzie wykorzystywana była do celów leczniczych już w XI wieku. Obecnie w stanie naturalnym spotkać ją można w centralnej i wschodniej Europie, ale uprawia się ją również w klimacie umiarkowanym.

Specyficzny zapach porzeczki to zasługa olejków eterycznych i fitoncydów (środków niszczących drobnoustroje), a cierpki smak powodują garbniki i antocyjany.

Jak wygląda porzeczka czarna

Czarna porzeczka to wieloletni krzew osiągający wysokość do 1,5 – 2 metrów. Ma twarde gałęzie i trójklapowe, naprzemianległe liście o wyszczerbionych brzegach. Kwiaty porzeczki są zebrane w gęste grona, są małe, o żółtozielonej barwie. Owoce to czarne, kuliste jagody.

Porzeczka rośnie dziko w lasach i bagnistych zaroślach, jest również uprawiana na plantacjach i w ogrodach. Kwitnie w maju, a owoce dojrzewają w lipcu.

Co w niej znajdziemy?

Jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, znajdziemy w niej także witaminy P i K. Wśród innych składników wymienić można olejki eteryczne, kwasy organiczne, kwasy fenolowe, flawonoidy, taniny, katechiny, antocyjany, pektyny i związki mineralne.

Czarna porzeczka jako surowiec zielarski

Elementami czarnej porzeczki stosowanymi w celach leczniczych są liście i owoce. Zbiera się je w lipcu i sierpniu, w czasie dojrzewania owoców, z dobrze wyrośniętych i dojrzałych krzewów. Owoce zbiera się bez szypułek, liście po zerwaniu suszy się w cieniu, rozdrabnia i przechowuje w szklanych, szczelnych pojemnikach, chroniąc przed słońcem.

Porzeczka czarna – działanie zdrowotne

Owoce i sok z czarnej porzeczki wzmacniają system odpornościowy, są stosowane przy infekcjach górnych dróg oddechowych, przeziębieniach, przy chrypce czy kaszlu.

Sok z czarnych porzeczek wzmacnia organizm w stanach ogólnego osłabienia, pomaga przy migrenie, przy chorobach nerek, wątroby, żołądka, a także przy miażdżycy.

Czarne porzeczki korzystnie oddziałują na wzrok, poprawiają mikrocyrkulację siatkówkową i wyostrzenie wzroku, w związku z czym są polecane przy problemach z widzeniem nocnym i w barwnikowym zwyrodnieniu siatkówki.

Olej z czarnej porzeczki bywa też stosowany pomocniczo u osób chorujących na stwardnienie rozsiane.

Liście czarnej porzeczki mają właściwości przeciwzapalne i moczopędne, w związku z czym są stosowane przy schorzeniach dróg moczowych, przyspieszają również wydalanie z organizmu mocznika i kwasu moczowego, są niezastąpione przy artretyzmie.

Skutecznie działają również w przypadku problemów z układem pokarmowym, garbniki w nich zawarte powodują, że mają właściwości przeciwbiegunkowe oraz hamujące rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.

Działanie przeciwzapalne liści czarnej porzeczki jest również wykorzystywane przy leczeniu chorób reumatycznych.

Owoce czarnej porzeczki mają działanie przeciwutleniające, wzmacniają naczynia krwionośne, są skuteczne przy walce z żylakami i hemoroidami. Dzięki zawartości antyutleniaczy zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają w regulacji ciśnienia i spowalniają procesy starzenia.

Liście czarnej porzeczki stosowane zewnętrznie są skuteczne przy łagodzeniu bólu i stanu zapalnego wywołanych przez ukąszenia owadów.

Jak stosować czarną porzeczkę?

Czarna porzeczka może być stosowana w formie naparów i odwarów z suszonych liści, soków, galaretek, nalewek i przetworów.

Herbatę moczopędną przygotujemy zalewając 2-3 łyżeczki suchych liści filiżanką wrzącej wody. Napar odstawiamy na 10 minut do zaparzenia, przecedzamy i pijemy kilka razy dziennie.

Czarna porzeczka znajduje swoje zastosowanie także w sferze kulinarnej – zawartość fitoncydów sprawia, że liście porzeczki dodaje się do marynat, a garbniki i antocyjany sprawiają, że owoce świetnie nadają się do produkcji win czerwonych. Owoce czarnej porzeczki zawierają związki galaretujące, jest więc ona dobrym surowcem do sporządzania dżemów, konfitur czy galaretek.

Czarna porzeczka – na co uważać?

Liści czarnej porzeczki powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią i małe dzieci.

Osoby cierpiące na choroby serca, nadciśnienie tętnicze czy niewydolność nerek przed spożyciem preparatów z czarnej porzeczki powinny poradzić się lekarza.

Kilka inspiracji – czarna porzeczka w herbatach i nalewkach

Herbatka moczopędna i przy bólach stawów

W jednakowych częściach wymieszać porzeczkę czarną, mniszek lekarski i hakorośl rozesłaną. 2 łyżeczki mieszanki zalać filiżanką wrzącej wody, odstawić na 10 minut do zaparzenia i przecedzić. Pić do 3 filiżanek dziennie po posiłkach.

Przepis pochodzi z książki „Zioła. Naturalne sposoby na różne dolegliwości”

Napój witaminowy z owoców czarnej porzeczki

1-2 łyżki suszonych owoców zalać szklanką wrzątku, odstawić do zaparzenia i odcedzić. Można pić dwa – trzy razy dziennie.

Przepis pochodzi z książki „Apteczka domowa”

Nalewka z czarnej porzeczki

1 kg umytych, starannie oczyszczonych owoców czarnej porzeczki wsypać do słoja i zalać 1/2l spirytusu i 1/2l wódki. Zamknąć i odstawić w ciepłe, słoneczne miejsce na sześć tygodni.  Z 1/2l wody i 50dag cukru ugotować syrop, do ciepłego i odszumowanego syropu dodać nalewkę, wymieszać, zamknąć i odstawić na tydzień w temperaturze pokojowej (nie na słońcu). Przefiltrować, rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

Przepis pochodzi z książki „Apteczka domowa”